Dostupni linkovi

Blinken na početku posjete Bliskom istoku sa saudijskim prijestolonasljednikom


Američki državni tajnik Antony Blinken iskrcava se iz aviona po dolasku u Rijad, Saudijska Arabija, 5. februara 2024.
Američki državni tajnik Antony Blinken iskrcava se iz aviona po dolasku u Rijad, Saudijska Arabija, 5. februara 2024.

Šef američke diplomacije Anthony Blinken u ponedjeljak je stigao na Bliski istok u cilju postizanja primirja između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, kojeg su Sjedinjene Države i Europska unija proglasile terorističkom organizacijom.

Na početku svoje pete posjete Bliskom istoku od izbijanja rata u Gazi, Blinken se u Rijadu sastao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.

Saudijski zvaničnici su rekli da je kraljevina i dalje zainteresirana za normalizaciju odnosa s Izraelom u potencijalno historijskom sporazumu, ali samo ako postoji kredibilan plan za stvaranje palestinske države.

Blinken je "naglasio važnost rješavanja humanitarnih potreba u Gazi i sprječavanja daljeg širenja sukoba", a on i prestolonasljednik razgovarali su o "važnosti izgradnje integrisanije i prosperitetnije regije", navodi se u saopćenju State Departmenta.

Međutim, čini se da je takav sporazum daleko jer rat još bjesni u Gazi, gdje je u posljednja 24 sata u bolnice dovezeno 113 tijela, saopćilo je Ministarstvu zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa.

Blinken se po pitanju primirja između Izraela i Hamasa suočava s nizom prepreka. Hamas i Izrael spore se oko ključnih elemenata potencijalnog dogovora o primirju; Izrael je odbacio pozive SAD-a za put ka palestinskoj državi, dok su militantni saveznici Irana u regiji pokazali malo naznaka da će ih odvratiti američki udari.

Kako rat u Gazi ulazi u peti mjesec, izraelska vojska je u nedjelju navela da je bombardirala Kan Junis, na jugu palestinske teritorije na kojoj se navodno kriju vođe palestinskog pokreta.

Na diplomatskoj fronti, nastavljaju se pregovori o postizanju drugog primirja, nakon prekida vatre od sedmicu dana krajem novembra.

Nekoliko desetaka talaca držanih u Gazi tada je razmijenjeno za Palestince koje drži Izrael.

Oko 250 ljudi kidnapirano je 7. oktobra, prema navodima Izraela, a 132 taoca se i dalje drže u Gazi. Među njima, 27 se smatra mrtvima.

Istodobno, Sjedinjene Države su izvele novi napad na Hute u Jemenu. Posljednja akcija dolazi dan nakon zajedničkih američko-britanskih udara na mete tamošnjih pobunjenika.

To je odgovor na kontinuirane napade Huta koje podupire Iran na vojne i komercijalne brodove u Crvenom moru.

Napadi Huta prisilili su velike brodarske kompanije da izbjegavaju plovidbu tom rutom, što uvelike utječe na međunarodnu trgovinu.

Huti, koji kontroliraju najnaseljenije dijelove Jemena, kažu da su njihovi napadi znak solidarnosti s Palestincima dok Izrael napada Gazu.

Međutim, SAD i njihovi saveznici karakteriziraju napade Huta kao neselektivne i prijetnju globalnoj trgovini.

Blinken, čija zemlja je glavni saveznik Izraela, u ponedjeljak je stigao u Saudijsku Arabiju, i to je prva stanica njegovog petog putovanja u regiji od početka rata.

On će posjetiti i Katar, Egipat, Izrael i okupiranu Zapadnu obalu.

Rat između Izraela i Hamasa pokrenut je 7. oktobra napadom palestinskog pokreta na tlo Izraela.

Prema podacima Izraela, u tom danu je ubijeno više od 1.160 ljudi, od kojih su većina bili civili.

Prema podacima Hamasa, 27.365 Palestinaca, ogromna većina žena i djece, ubijeno je u Pojasu Gaze u izraelskom bombardiranju i vojnim operacijama.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG