Dostupni linkovi

Hovenier zahtijeva odgodu provedbe uredbe Centralne banke Kosova o ukidanju dinara


Jeffrey Hovenier u Prištini, 26. septembra 2023.
Jeffrey Hovenier u Prištini, 26. septembra 2023.

Američki veleposlanik na Kosovu Jeffrey Hovenier izjavio je u ponedjeljak da je ponovio zahtjev vladi u Prištini da odgodi odluku o provedbi uredbe Centralne banke Kosova o ukidanju dinara.

To je izjavio nakon sastanka održanog s kosovskim premijerom, Albinom Kurtijem (Aljbin).

Na Kosovu je prvog februara stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova kojom je predviđeno da se za plaćanja koriste isključivo euri, čime je okončana upotreba srpskog dinara.

Dakle, Srbi na Kosovu ne mogu koristiti dinare.

"Naravno da podržavamo nastojanja da se izbjegnu financijski kriminal, pranje novca, financiranje terorizma i slično, duboko smo zabrinuti zbog načina na koji se ova uredba provodi, jer smatramo da ne uzima u obzir neke od zabrinutosti zajednica", istakao je Hovenier.

Upitan može li američka vlada poduzeti nešto protiv Kosova, ako ta zemlja ne odgovori na ovaj zahtjev, Hovenier je rekao da se "nada da će nam vlada biti partner", dodavši da će, ako se dogodi suprotno, ta stvar "imati utjecaj na kvalitetu našeg partnerstva".

Hovenier je rekao da, iako Sjedinjene Države pozdravljaju odluku Kosova da poštuje Ustav zemlje, Washington vjeruju da treba postojati tranzicija za novu uredbu.

Na upit o reakciji vlade na njegov zahtjev i međunarodnog faktora, Hovenier je rekao da će o tome "pustiti njih da govore".

U općinama sa srpskom većinom na Kosovu srpski dinar aktivan je još od poslijeratnog razdoblja.

Država Srbija kosovskim Srbima, putem paralelnog sustava, isplaćuje plaće, mirovine, socijalnu pomoć i ostale beneficije.

Zakon o financiranju lokalne samouprave na Kosovu dopušta slanje financijske pomoći iz Srbije.

Ova država je za Srbe na Kosovu za 2024. godinu izdvojila 139 milijuna eura, oko 11 milijuna više nego 2023.

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu, i vlasti iz Srbije ove odluke i poteze okarakterizirali su kao "etničko čišćenje" Srba sa Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksadar Vučić obećao je da će njegova zemlja naći institucije koje će dobiti dozvole za slanje novca Srbima na Kosovu.

Šef Centralne banke Kosova Ahmet Ismaili (Ismailji) ranije je spomenuo financijski integritet kao glavni razlog za provedbu uredbe.

Prema njegovim riječima, ta odluka štiti Kosovo "od krivotvorenog novca, financiranja terorizma i uporabe valuta koje nisu originalne".

Drugi razlog je utaja poreza, u nedostatku kontrole nad dinarom.

Centralna banka Kosova odluku o ukidanju dinara obrazložila je time da tako nešto nalažu zakoni te da će u budućnosti gotovinska plaćanja i platni promet biti moguće obavljati isključivo u eurima.

I ranije su, pored Sjedinjenih Država, reagirale i druge zapadne zemlje uz zahtjev da Kosovo povuče odluku o ukidanju dinara te da se sporna pitanja rješavaju u okviru dijaloga Prištine i Beograda, kojim posreduje Europska unija.

XS
SM
MD
LG