Dostupni linkovi

Izazivač Putina Nadeždin podneo prijavu za kandidaturu na izborima


Boris Nadeždin, 14. januar 2024.
Boris Nadeždin, 14. januar 2024.

Ruski političar Boris Nadeždin, koji je otvoreno pozvao na zaustavljanje invazije na Ukrajinu, podneo je zahtev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Rusije da se registruje kao kandidat na predsedničkim izborima 17. marta.

Na njegovom sajtu se navodi da je do srede, 31. januara, imao više od 110.000 potpisa podrške, što je iznad praga od 100.000 potpisa koliko je potrebno da se registruje kao kandidat.

CIK ima 10 dana da proceni autentičnost potpisa i odluči da li će 60-godišnjem Nadeždinu biti dozvoljeno da se kandiduje za predsednika.

U trci protiv Putina: Opozicioni kandidat Boris Nadeždin
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Nadeždina, koji je rođen u Uzbekistanu, podržavali su saradnici zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i opozicionari u izgnanstvu Maksim Kac i Mihail Hodorkovski, iako se očekuje da će na izborima lako pobediti aktuelni predsednik Vladimir Putin, koji je bio na vlasti u Rusiji kao predsednik ili premijer od 1999. godine.

Većina Putinovih protivnika je u zatvoru ili van zemlje, pošto su pobegli iz bezbednosnih razloga.

Izbori u Rusiji su pod strogom kontrolom Kremlja i vlada ih smatra neophodnim kako bi se obezbedio osećaj legitimiteta iako nisu ni slobodni ni pošteni, s onemogućavanjem kandidatura opozicionim političarima, zastrašivanjem glasača, ubacivanjem glasačkih listića i drugim sredstvima manipulacije.

Sredinom novembra, Putin je potpisao zakon o izmenama i dopunama zakona o predsedničkim izborima koji ograničava praćenje glasanja, a istovremeno daje CIK-u pravo da menja izbornu proceduru na teritorijama na kojima je uvedeno vanredno stanje.

Nadeždin bi, ako bude odobreno učešće, bio peti kandidat u trci, zajedno sa Putinom i liderom Liberalno-demokratske partije Leonidom Sluckim, zamenikom predsednika Državne dume Vladislavom Davankovim, koji predstavlja stranku Novi narod, i poslanikom Državne Dume Nikolajem Haritonovim, članom Komunističke partije.

XS
SM
MD
LG