Dostupni linkovi

Sastanak o Gazi 'konstruktivan', saopćio Izrael


Dim se diže iznad Khan Younisa, u južnom Pojasu Gaze, 28. 1. 2024.
Dim se diže iznad Khan Younisa, u južnom Pojasu Gaze, 28. 1. 2024.

Razgovori održani u nedjelju na inicijativu Katara, Sjedinjenih Država i Egipta u cilju postizanja sporazuma o taocima između Izraela i Hamasa bili su "konstruktivni", ali ostaju "značajne praznine", navodi se u saopćenju iz ureda izraelskog premijera.

U objavi se navodi da je samit održan u Europi i da će strane nastaviti s raspravama tokom dodatnih sastanaka planiranih za kasnije ove sedmice, dok je više medija preciziralo da je održan u Parizu.

"Još uvijek postoje značajne praznine o kojima će strane nastaviti raspravljati ove sedmice na dodatnim međusobnim sastancima", stoji u saopćenju objavljenom 28. januara.

Reuters navodi da su sastanku prisustvovali direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns i šef izraelske obavještajne službe Mossad David Barnea katarski premijer i ministar vanjskih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Thani i šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamel.

Hamas je okom upada u Izrael 7. oktobra 2023. oteo 253 osobe, što je izazvalo najgore borbe u posljednjih nekoliko decenija. U napadu je ubijeno oko 1.300 ljudi.

Oko 130 je ostalo u zarobljeništvu nakon što su drugi dovedeni kući u novembru. Izrael tvrdi da je 27 talaca umrlo u zatočeništvu u Gazi.

Od tada je u Gazi ubijeno više od 25.700 ljudi, prema ministarstvu zdravlja kojim upravlja Hamas.

Izrael nastavlja svoju vojnu ofanzivu u palestinskoj enklavi nakon što je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da učini sve što može kako bi spriječio smrt, razaranje ili bilo kakav čin genocida u Gazi.

Najmanje deset zemalja suspendiralo je financiranje agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) zbog navoda Izraela da su radnici te agencije bili umiješani u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra.

XS
SM
MD
LG