Dostupni linkovi

U ključnoj UN agenciji za pomoć Gazi šokirani obustavom finansiranja


Philippe Lazzarini, decembar 2023.
Philippe Lazzarini, decembar 2023.

Čelnik agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) je nazvao šokantnom odluku devet zemalja da suspendiraju finansiranje ove agencije zbog navoda Izraela da su radnici Agencije bili umiješani u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra.

"Te odluke prijete našem humanitarnom radu širom regije, naročito u Pojasu Gaze", rekao je u saopštenju Philippe Lazzarini.

Izrael je 27. januara objavio da u Pojasu Gaze više ne želi agenciju koja se nalazi u centru skandala zbog moguće uloge nekih njenih zaposlenika u napadu na jug Izraela 7. oktobra.

Nakon izraelskih navoda, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Holandija, Švicarska i Finska su se 27. januara pridružile Sjedinjenim Američkim Država, Australiji i Kanadi u obustavi finansiranja Agencije, koja je ključni izvor podrške za narod u Gazi.

Francuska je naknadno u nedjelju popodne, 28. januara, saopćila da ne planira nikakva nova financiranja UN-ove palestinske agencije za izbjeglice UNRWA.

"Francuska nije planirala novu uplatu za prvo tromjesečje 2024. i odlučit će kada dođe vrijeme za akciju koju će poduzeti zajedno s Ujedinjenim nacijama i glavnim donatorima", saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova, nazivajući optužbe "iznimno ozbiljnima".

Među najvećim donatorima UNRWA-e 2022. godine bili su SAD, Njemačka i EU. Iz Brisela se još nisu oglasili oko ovog pitanja.

UNRWA je 26. januara objavila da je otvorila istragu protiv nekoliko zaposlenika osumnjičenih za umiješanost u napade Hamasa i da je prekinula veze s tim zaposlenicima.

"Kako bih zaštitio sposobnost agencije da isporuči humanitarnu pomoć, donio sam odluku da odmah raskinem ugovore s tim zaposlenicima i pokrenem istragu kako bih bez odlaganja utvrdio istinu", izjavio je ranije u subotu Lazzarini.

Lazzarini nije otkrio broj zaposlenika koji su navodno bili umiješani u napade, ni prirodu njihove navodne umiješanosti.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je 28. januara je da je "užasnut ovom viješću".

Slika snimljena 27. novembra 2023. prikazuje teško oštećenu školu UNWRA nakon izraelskih napada u selu Khuzaa, blizu Abasana istočno od Khan Yunisa.
Slika snimljena 27. novembra 2023. prikazuje teško oštećenu školu UNWRA nakon izraelskih napada u selu Khuzaa, blizu Abasana istočno od Khan Yunisa.

Savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua 27. januara je rekao za BBC da su Hamasovi napadi 7. oktobra uključivali "ljude koji primaju njihove [UNRWA] plate".

Mark Regev je rekao da postoje informacije koje pokazuju da su nastavnici koji rade u školama UNRWA "otvoreno slavili" napade. Hamasovi naoružani napadači ubili su oko 1.300 ljudi, uglavnom civila, i uzeli još 250 talaca.

Regev je takođe pomenuo izraelskog taoca koji je, nakon što je pušten, rekao da je "držana u kući nekoga ko je radio za UNRWA".

"Oni imaju sindikat koji je pod kontrolom Hamasa i mislim da je krajnje vrijeme da UN istraže ove veze između UNRWA-e i Hamasa", dodao je.

Šef izraelske diplomatije Israel Katz potvrdio je 27. januara da Agencija više nema budućnost u Pojasu Gaze, palestinskoj teritoriji gdje se borbe nastavljaju danonoćno od kraja oktobra.

Katz je potičući dodatne suspenzije donacija rekao da bi UNRWA trebala biti zamijenjena nakon što borbe u enklavi prestanu i optužio ju je za povezanost s islamističkim militantima u Gazi.

Žena sa djetetom na igralištu škole koju vodi UNRWA, a koja je pretvorena u sklonište za raseljene Palestince u Khan Yunisu u južnom pojasu Gaze 25. oktobra, 2023.
Žena sa djetetom na igralištu škole koju vodi UNRWA, a koja je pretvorena u sklonište za raseljene Palestince u Khan Yunisu u južnom pojasu Gaze 25. oktobra, 2023.

Ali, ministar za civilne poslove Palestinske uprave Hussein Al-Sheikh rekao je da odluka nekih zemalja da zaustave podršku ključnoj agenciji UN-a "nosi velike političke i humanitarne rizike".

Hamas je u saopštenju zatražio od "Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija da ne pokleknu pred prijetnjama i ucjenama", optužujući Izrael da želi "presjeći sredstva i uskratiti" stanovnicima Gaze svaku međunarodnu pomoć.

U međuvremenu nove žrtve zabilježene su 27. januara u izraelskim napadima na jug Gaze, u nastavku vojne ofanzive u palestinskoj enklavi.

Napad je uslijedio dan nakon što je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da učini sve što može kako bi spriječio smrt, razaranje ili bilo kakav čin genocida u Gazi. Kao dio obavezujuće presude, najviši sud Ujedinjenih naroda zatražio je od Izraela da podnese izvještaj o usklađenosti u roku od mjesec dana, što znači da će ponašanje vojske biti pod lupom.

Međutim, sud nije naredio prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa - palestinske grupe koju su Sjedinjene Države i Evropska unija (EU) proglasile terorističkom organizacijom. Rat je započeo 7. oktobra nakon što je ova palestinska grupa upala u južni Izrael.

Nakon odluke Međunarodnog suda pravde, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je nastavak rata u Gazi.

XS
SM
MD
LG