Dostupni linkovi

Ministar policije Kosova kaže da su četiri paralelne opštine u Dragašu zatvorene


Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja

Kosovske vlasti su u petak zatvorile četiri paralelne srpske opštine koje su ilegalno poslovale u okrugu Dragaš, na jugu Kosova, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja (Xhelal Sveçla) 26. januara.

"Jedina institucija Srbije u Republici Kosovo biće njena ambasada u Prištini", rekao je Svečlja.

Ministar administracije lokalne samouprave Kosova, Elbert Krasnići (Krasniqi), rekao je u video snimku na Fejsbuku da su u selu Vranište u Dragašu zatvorene paralelne opštine, koje su radile u zajedničkom objektu.

On je dodao da su delovali i izdavali nezakonita dokumenta građanima opština Prizren, Suva Reka, Orahovac i Dragaš.

"Delatnost paralelnih struktura Srbije je okončana. Ovi objekti ne mogu da postoje. Njihova funkcionalnost je protivzakonita. Kosovo ima opštine koje su odgovorne za pružanje usluga svim građanima i ovaj objekat, kao i drugi objekti koji su radili u Kosovo, su van jurisdikcije Kosova i kao takvi nemaju mesto na Kosovu", rekao je Krasnići.

Ova odluka dolazi dan nakon što su kosovske vlasti uklonile bilbord u Zvečanu, sa slikama različitih ličnosti – uključujući predsednika Srbije i Rusije – uz obrazloženje da neće biti dozvoljeni simboli osoba koje agresivno pristupaju Kosovu.

Kancelarija za Kosovo: 'Zastrašivanje radnika'

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije saopštila je da je više desetina pripadnika kosovske policije "pod punim naoružanjem" i "bez ikakvog povoda ili obrazloženja", ušlo u prostorije opštine Gora, koje su izmeštene u selo Vranište, i izvršilo pretres.

"Nema sumnje da je ovaj upad u prostorije opštine Gora izveden po direktnom nalogu (premijera Kosova Albina) Aljbina Kurtija, sa jednim jedinim ciljem – da se ona zatvori, radnici zastraše i proteraju sa radnih mesta, a potom i sa njihovog kućnog praga", navodi se u saopštenju iz Kancelarije za Kosovo.

Dodaju da je više od 10 vozila policije, sa preko 50 naoružanih specijalaca, blokiralo ulaz i izlaz iz sela, te da je saobraćaj bio u prekidu oko pola sata.

Na Kosovu ima preko 20 privremenih opštinskih organa koji rade u sistemu Srbije. Imajući u vidu da se srpski lokalni izbori na Kosovu ne održavaju, predsednike i članove tih organa imenuje Vlada Srbije. Neki od ovih privremenih opštinskih organa nisu u potpunosti funkcionalni ali ima i onih koji obavljaju svoje delatnosti i pružaju usluge građanima.

Primera radi, u opštini sa srpskom većinom Gračanica se nalazi Privremeni opštinski organ Priština, gde meštani radnim danima mogu da izvade dokumenta koja su im potrebna u srpskom sistemu.

Takođe su, paralelno sa kosovskim, aktivni i opštinski organi u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, gde postoje i odeljenja zadužena za određene oblasti.

XS
SM
MD
LG