Dostupni linkovi

Zatražen pritvor za predsjednika Suda BiH i bivšeg prvog obavještajca


Ranko Debevec (lijevo) i Osman Mehmedagić osumnjičeni su za prisluškivanja uposlenika Suda i Tužiteljstva BiH
Ranko Debevec (lijevo) i Osman Mehmedagić osumnjičeni su za prisluškivanja uposlenika Suda i Tužiteljstva BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je jednomjesečni pritvor za predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja u vezi sa nezakonitim prisluškivanjem.

"Upućen je prijedlog za dvije osobe", rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH za Radio Slobodna Evropa.

Sud BiH je nakon zahtjeva zakazao ročište za iznošenje prijedloga za večernje sate u srijedu.

Ranije danas, prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH privremeno je udaljila Debevca od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH, protiv kojeg je u toku istraga zbog nezakonitog prisluškivanja.

Iz VSTV-a su naveli da se Komisija prilikom donošenja odluke rukovodila prirodom i vrstom krivičnog djela obuhvaćenog naredbom o provođenju istrage, odnosno da se Debevec sumnjiči za koruptivna i djela protiv službene i druge odgovorne funkcije.

"Prvostepena disciplinska komisija smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudijske funkcije i pravosuđa BiH u cijelosti. Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod krivične istrage, kao i na pravo odbrane tuženog", navodi se u saopćenju.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su u popodnevnim satima 18. decembra i osumnjičeni su se za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

"Sumnjiče se za nezakonito prisluškivanje sudija Suda BiH i zaposlenih u Tužilaštvu BiH tokom 2020. godine koji su radili u određenim istragama i predmetima organiziranog kriminala", kazao je Milanko Kajganić, glavni državni tužitelj, 20. decembra .

S njima je 18. decembra uhapšena i odvjetnica Vasvija Vidović, zbog sumnje da je spriječila dokazivanje u predmetu, tako što je pokušala iznijeti mobitel osumnjičenog Debevca iz prostorija Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Za Vidović nije zatražen pritvor, rekao je Grubešić za RSE.

Ranko Debevec je 18. januara 2023. reizabran za predsjednika Suda BiH i bio jedini kandidat za tu poziciju na kojoj je od 2016. godine.

Privođenje Debevca (prvi slijeva) 19. 12. 2023.
Privođenje Debevca (prvi slijeva) 19. 12. 2023.

Debevecu je u avgustu 2021. godine disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, tijela nadležnog za imenovanja i sankcioniranje svih sudaca i tužitelja, izrekla mjeru javne opomene.

Prijavljen je, pored ostalog, i za "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudačke funkcije".

Radilo se o "neprimjerenom kontaktu" s Mehmedagićem protiv kojeg se tada vodio postupak pred Sudom BiH.

Osman Mehmedagić je bio osam godina direktor OSA-e i smijenjen je 23. februara 2023. godine. Uz njega su se tokom mandata vezale brojne afere, hapšen je, krivično procesuiran pred državnim Sudom BiH i oslobođen, a neke optužnice su odbačene.

Privođenje Mehmedagića (prvi slijeva) 19. 12. 2023.
Privođenje Mehmedagića (prvi slijeva) 19. 12. 2023.

U aferi "Diplome", Osmanagiću je 2019. godine poništena diploma s jednog privatnog univerziteta u Banjoj Luci izdana 2007. godine, ali on je priložio drugu iz 2013. godine, također s privatnog univerziteta u Sarajevu. Diplomu je u jednom trenutku proglasio "tajnim dokumentom".

U Aferi "Videosnimci" teretilo ga se tokom 2021. godine za nezakonito izuzimanje snimaka videonadzora iz poslovnica pošte u Sarajevu iz koje je poslana anonimna krivična prijava protiv njega. Sud BiH ga je oslobodio.

Tužiteljstvo BiH ga je s bivšim ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem i još jednom osobom teretilo i za nezakonito imenovanje članova komisije koja odlučuje o tome ko ima pristup tajnim podacima. Cikotić je 5. decembra prvostepeno osuđen na tri godine zatvora u drugom predmetu , a 14. decembra je optužen za ratne zločine 1990-ih godina.

XS
SM
MD
LG