Dostupni linkovi

UN: Znaci torture civila u pritvorima na teritorijama pod ruskom okupacijom


Podrum zgrade u regionu Harkiva u koji su, prema navodima ukrajinskih vlasti, ruske snage koristile kao zatvor i protstor za mučenje, 18. septembar 2023.
Podrum zgrade u regionu Harkiva u koji su, prema navodima ukrajinskih vlasti, ruske snage koristile kao zatvor i protstor za mučenje, 18. septembar 2023.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk (Volker Turk) izjavio je da je njegova kancelarija dokumentovala najmanje 100 smrtnih slučajeva civila u ruskom pritvoru na ukrajinskim teritorijama Ukrajine pod okupacijom Rusije, uključujući anektirano poluostrvo Krim.

Pozivajući se na novi izveštaj UN, Tirk je u utorak u Ženevi izvestio da postoje znaci da je najmanje 39 civila mučeno pre smrti.

Podaci koje navodi Turk odnose se na ceo period od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022.

"Prakse mučenja i drugog okrutnog postupanja su široko rasprostranjene u pritvorskim mestima na teritorijama koje je okupirala Rusija. Mnogi slučajevi torture koje smo dokumentovali uključuju seksualno nasilje", rekao je on.

Rusija ne dozvoljava službenicima UN za ljudska prava pristup u pritvorskim centrima na okupiranim teritorijama, zbog čega je dokumentovanje teško, rekao je on. Timovi takođe ne mogu da vide ukrajinske ratne zarobljenike, a porodice uglavnom ništa ne čuju od svojih zatvorenih rođaka.

Kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava istražuje šest slučajeva ruskih vojnika za koje se tvrdi da su ubijali civile na okupiranim teritorijama, rekao je Tirk.

Rusija je ranije najavila hapšenje dvojice vojnika koji su navodno ubili devetočlanu porodicu u Donjeckoj oblasti.

Tirk je izvestio da Rusija tera neke Ukrajince na okupiranim teritorijama da se bore u ruskoj vojsci protiv sopstvenog naroda.

Do kraja novembra, ukrajinske vlasti su podigle oko 8.600 optužbi za kolaboraciju protiv stanovnika oblasti pod okupacijom Rusije.

U 941 od ovih slučajeva donesene su presude, saopštile su UN.

U mnogim slučajevima, međutim, ljudi su optuženi da su održavali rad škola, socijalnih i drugih institucija, rekao je Tirk, navodeći da to ne smatra zločinom.

Tirk je pozvao ukrajinske vlasti da suze definiciju "kolaboracije".

Izvor: DPA

XS
SM
MD
LG