Dostupni linkovi

Putin: Rusija i Republika Srpska isto gledaju na situaciju u BiH


Predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za novinare 14. decembra 2023.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za novinare 14. decembra 2023.

Ruski Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da politička rukovodstava Rusije i Republike Srpske dele poglede na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji za novinare na kraju godine, Putin je na pitanje novinarke iz Republike Srpske o političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, rekao da je "dobro upoznat sa situacijom u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini", prenela je ruska državna novinska agencija Tass.

"Ocene o toj situaciji i naših i vaših političkih rukovodstava se potpuno poklapaju", rekao je ruski predsednik.

Proruski predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zalaže se za odvajanje tog entiteta iz Bosne i Hercegovine". On je je 21. oktobra rekao da je je samostalnost "realna alternativa u budućnosti".

Putin je dodao da "što se tiče budućnosti (regiona), ljudi koji žive na toj teritoriji treba da određuju svoju budućnost".

"Kakve god prošla ili sadašnja rešenja bila nametana onima koji žive na ovoj ili onoj teritoriji, na kraju krajeva, ako želimo da živimo u uravnoteženom svetu koji uzima u obzir interese svih ljudi, pre svega onih koji žive na određenoj teritoriji, onda se moraju uzeti u obzir raspoloženja, planovi i težnje tih ljudi", rekao je Putin.

"Na ovim principima ćemo graditi našu politiku prema ovom regionu BiH, Republici Srpskoj", rekao je Putin.

Komentarišući navode novinarke iz Republike Srpske da u tom entitetu Bosne i Hercegovine nema ruskih medija, za razliku od zapadnih, Putin je rekao da je "šteta što ih nema".

"Treba da razmislimo o ovome", rekao je on i dodao da će videti šta može da se uradi po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG