Dostupni linkovi

Vučić razgovarao sa ambasadorima Kvinte i šefom Delegacije EU u Srbiji o situaciji na Kosovu


"U jednom od najtežih trenutaka za Srbiju, imao sam važan razgovor sa predstavnicima Kvinte", napisao je predsednik Srbije na Instagramu, 25. septembra.
"U jednom od najtežih trenutaka za Srbiju, imao sam važan razgovor sa predstavnicima Kvinte", napisao je predsednik Srbije na Instagramu, 25. septembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od ambasadora zemalja Kvinte i šefa Delegacije EU u Srbiji da KFOR preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova.

"U jednom od najtežih trenutaka za Srbiju, imao sam važan razgovor sa predstavnicima Kvinte", napisao je Vučić na Instagramu nakon sastanka u Beogradu, 26. septembra.

"Takođe, postavio sam pitanje i zašto je EULEX bio odbijen od strane kosovske policije da prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriji severa Kosova", napisao je predsednik Srbije na Instagramu, ne navodeći više detalja o svojoj tvrdnji.

Vučić se 25. septembra sreo i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom kojem je, kako je napisao na Instagramu, predočio o "molbe i zahteve srpske strane".

Nije precizirao o kojim zahtevima i molbama je reč.

Srbija inače odbija da se uskladi sa sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu. Jedan od razloga je ruska podrška Srbiji u politici prema Kosovu.

Policiju Kosova je 24. septembra u napala grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što su pokušali da uklone barikade postavljene u Banjskoj i Zvečanima.

Usled sukoba ubijen je policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povređeno.

Naoružana grupa se potom sklonila u manastir Banjska odakle su se sukobili sa kosovskom policijom.

Vlasti su saopštile da su tri napadača ubijena.

U međuvremenu, uhapšeno je šest osoba za koje se sumnja da su povezane sa oružanom grupom.

Kosovska policija preuzela je kontrolu nad manastirom kasno u nedelju, 25. Septembra.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) opisao je naoružane napadače kao "organizovanu profesionalnu jedinicu koja je došla da se bori na Kosovu". Optužio je direktno Srbiju da stoji iza napada na policiju Kosova.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više ne mogu da trpe Kurtijev teror".

Vučić je negirao da Beograd ima bilo kakve veze s napadom.

Napad na Kosovsku policiju osudile su međunarodna zajednica i Evropska unija (EU).

XS
SM
MD
LG