Dostupni linkovi

Ukrajinska kontraofanziva stabilno napreduje, izjavio američki ministar odbrane


Ministar odbrane SAD, Lloyd Austin, 15.jun 2023. Foto: Reuters
Ministar odbrane SAD, Lloyd Austin, 15.jun 2023. Foto: Reuters

Ukrajina ostvaruje "stabilan" napredak u svojoj tromjesečnoj kontraofanzivi protiv invazijskih ruskih snaga, izjavio je američki ministar odbrane Lloyd Austin uoči sastanka ukrajinskih i savezničkih ministara odbrane u Njemačkoj 19. septembra.

Sastanak u Ramštajnu, u Nemačkoj, je 15. skup takozvanog Ramštajn formata, ali prvi za novog ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova, koji je imenovan u sklopu rekonstrukcije kojom je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da traži "nove pravce" u 18-mjesečnom ratu.

"Kontraofanziva nastavlja napredovati, a hrabre ukrajinske trupe probijaju se kroz jako utvrđene linije ruske vojske agresije", kazao je Austin na otvaranju sastanka.

Dodao je da će Ukrajina uskoro dobiti tenkove M1 Abrams od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su obećani ranije ove godine kao dio američke pomoći vrijedne 43 milijarde dolara.

"Drago mi je što mogu objaviti da će tenkovi M1 Abrams uskoro ući u Ukrajinu", rekao je Austin, prenosi AFP.

Ubrzo nakon izjave Austina, Reuters je citirao dansku novinsku agenciju Ritzau koja je izvijestila da je danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen najavio da će Kopenhagen donirati Ukrajini još 45 tenkova.

'U dubokim rovovima hodate uspravno': Povratak na front ukrajinskog vojnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Zapadne vojske su već obećale oko 100 naprednih tenkova Leopard 2, zajedno sa 14 tenkova Challenger 2 koje je isporučila Britanija, i 31 tenk M1 Abrams iz SAD.

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskoristiti svoj govor pred 78. Generalnom skupštinom UN-a kako bi pozvao SAD i druge saveznike da pojačaju vojni i drugi doprinos borbi protiv ničim izazvane ruske 18-mjesečne invazije na Ukrajinu.



XS
SM
MD
LG