Dostupni linkovi

Danas krajnji rok za uklanjanje srpskih institucija iz objekta u Severnoj Mitrovici


Zgrada u Severnoj Mitrovici u kojoj četiri institucije Srbije imaju prostorije
Zgrada u Severnoj Mitrovici u kojoj četiri institucije Srbije imaju prostorije

Vlasti na Kosovu upozorile su da do petka, 8. septembra, četiri institucije Srbije moraju da napuste objekat u naselju Bošnjačka mahala, za koji tvrde da pripada opštini Severna Mitrovica.

Zamenik direktora Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je za Radio Slobodna Evropa da policija nema nikakav zahtev da asistira opštini "u uklanjanju ovih institucija iz objekta".

On je dodao da je policija spremna da izvrši svoju dužnost po tom pitanju u trenutku kada se to od nje zatraži.

Kako javlja ekipa Radija Slobodna Evropa sa terena, situacija ispred ovog objekta u petak ujutro je mirna.

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, Uprava Fonda PIO, “Kosovskomitrovački upravni okrug” i Centar za socijalni rad već duže vreme koriste ovu zgradu opštine.

Radio Slobodna Evropa saznaje da su radnici tih ustanova prenoćili u ovom objektu.

Akcija uklanjanja ovih institucija Srbije iz opštinskog objekta u Severnoj Mitrovici prvobitno je bila planirana za 25. avgust, ali je odložena za dve nedelje.

Pre toga, opštinski inspektorat je tim institucijama uputio upozorenje da napuste prostorije jer nisu dostavile dokumente ili ugovore koji dokazuju da imaju dozvolu za korišćenje objekta.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković obratio se u četvrtak, 7. septembra, međunarodnoj zajednici, zemljama Kvinte i predstavniku Evropske unije za dijalog Miroslavu Lajčaku, rekavši da je upozorenje za izlazak iz ovog objekta srpskih institucija "može dovesti do produbljivanja krize na severu Kosova i dodatnog povećanja tenzija na terenu".

Petković je u pismu međunarodnim predstavnicima naveo da ovakvi "jednostrani i nezakoniti postupci Prištine predstavljaju opasnu provokaciju" koja, prema njegovim riječima, ugrožava prava i živote srpskog naroda koji živi na sjeveru Kosova.

Srpska lista, najveća stranka kosovskih Srba koja uživa podršku zvaničnog Beograda, poručila je 6. septembra da srpske institucije neće napustiti objekat.

Vlasti u Severnoj Mitrovici tvrde da objekat pripada njima i da ga treba napustiti zbog nekih "radova". Međutim, u ranijem saopštenju za Radio Slobodna Evropa nisu precizirale o kakvim radovima je reč.

Opštinu Severna Mitrovica na severu Kosova većinski naseljavaju Srbi. Ova opština, zajedno s još tri opštine na severu, od aprila ima albanske gradonačelnike, koji su birani na izborima koje je bojkotovalo srpsko stanovništvo.

Krajem maja pojačane su tenzije na severu Kosova, nakon što su novi albanski gradonačelnici, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade opština.

Nakon povećanja tenzija, Vlada Kosova je u julu pristala da preduzme korake ka potpunoj deeskalaciji situacije. Jedan od koraka oko kojeg su se dogovorili Priština i Brisel predviđa stvaranje pravne osnove koja bi omogućila održavanje novih izbora u četiri opštine na severu.

S tim u vezi, 5. septembra je objavljeno novo administrativno uputstvo koje omogućava smenu gradonačelnika opština putem peticije.

XS
SM
MD
LG