Dostupni linkovi

Lideri Jordana, Egipta i Palestine optužili Izrael za haos i nasilje


S leva na desno: Kralj Abdulah II, egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi i njegov palestinski kolega Mahmud Abas tokom trilateralnog samita u El Alemeinu na severnoj obali Egipta, 14. avgust 2023.
S leva na desno: Kralj Abdulah II, egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi i njegov palestinski kolega Mahmud Abas tokom trilateralnog samita u El Alemeinu na severnoj obali Egipta, 14. avgust 2023.

Lideri Egipta, Jordana i palestinski predsednik optužili su Izrael da podstiče haos i nasilje u istočnom Jerusalimu i na okupiranoj Zapadnoj obali u vreme kada ne prestaje krvoproliće između Izraelaca i Palestinaca, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Zaključak je objavljen nakon trilateralnog samita egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija, kralja Jordana Abdulaha Drugog i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u gradu El-Alemeinu, na severu Egipta, u ponedeljak, 14. avgusta.

Oni su osudili Izrael za mnogobrojne povrede palestinskih prava, upade izraelskih vojnika na sveto mesto u istočnom Jerusalimu i nezakonito zadržavanje palestinskog novca.

Sveto mesto koje Jevreji zovu Brdo hrama jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi je najsvetije u judaizmu. Sada je tamo džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu, podseća AP.

Oba naroda polažu pravo na svetilište i to je jedan od najvećih nesporazuma u izraelsko-palestinskom sukobu.

Nova ultranacionalistička Vlada Izraela obrazovana u decembru prošle godine zauzela je čvrst stav prema Palestincima.

Ona je u januaru odlučila da zadrži 39 miliona dolara Palestinske uprave i taj novac usmeri za kompenzacije porodicama izraelskih žrtava napada palestinskih ekstremista.

Vlada Izraela nije odmah odgovorila na saopštenje sa samita.

Proteklih nekoliko meseci bili su najsmrtonosniji posle više godina.

Više od 160 Palestinaca ubile su izraelske snage od početka 2023, po podacima AP-a.

Palestinci su ubili 29 ljudi, uključujući i strance u napadima na Izraelce.

U vreme eskalacije nasilja Egipat, prva arapska zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom, bila je posrednik u uspostavljanju mira između dve strane.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, zajedno sa pojasom Gaze i istočnim Jeruslimom.

Palestinci teže da osnuju nezavisnu državu na tim teritorijama.

XS
SM
MD
LG