Dostupni linkovi

Zelenski najavio osvetu za napad na Odesu, Rusija tvrdi da nije gađala katedralu


U ruskom napadu na lučki grad Odesu poginuo je civil, dok je 22 ljudi, uključujući troje djece, ranjeno u noći na nedjelju, izvijestio je guverner ove ukrajinske oblasti.

"Nažalost, jedan civil je ubijen u napadu Rusa na Odesu tokom noći", napisao je na Telegramu guverner, Oleh Kiper.

Kiper je naveo da je šteta pričinjena "na civilnoj infrastrukturi, stambenim zgradama i jednoj vjerskoj ustanovi".

"Rakete na mirne gradove, na stambene zgrade, katedralu... Ne može biti izgovora za rusko zlo. Kao i uvijek, ovo zlo će izgubiti. I sigurno će biti odmazde ruskim teroristima za Odesu. Oni će osjetiti ovu osvetu", naveo je na Twitteru ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski.

U napadu je teško oštećena katedrala Preobraženja. Riječ je o najvećoj pravoslavnoj crkvi u Odesi iz 18. vijeka, koja je na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Sovjetske vlasti su je uništile 1939. godine, ali je obnovljena 2003.

Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je tvrdnje da je cilj napada u Odesi bila katedrala.

"Informacije koje je proširio kijevski režim o rezultatu upotrebe preciznog oružja na katedrali Preobraženja u gradu Odesi nisu istinite", objavilo je rusko ministarstvo.

Unutrašnjost oštećene katedrale, Odesa, 23. juli
Unutrašnjost oštećene katedrale, Odesa, 23. juli
Mještanin pored stambene zgrade uništene u posljednjem ruskom napadu na Odesu, 23. juli
Mještanin pored stambene zgrade uništene u posljednjem ruskom napadu na Odesu, 23. juli
Spasilačke ekipe u akciji, Odesa, 23. juli
Spasilačke ekipe u akciji, Odesa, 23. juli

Ovaj napad dolazi nekoliko sati pred susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka u Sankt Peterburgu.

Južna operativna komanda Ukrajine navela je da je Odesa gađana s najmanje pet tipova projektila, uključujući visokoprecizne projektile Onyx, krstareće rakete Kalibr i balističke rakete Iskander.

Gradska vojna uprava rekla je da su sistemi protuzračne odbrane uništili "značajan dio" njih.

Odesa je već nekoliko puta od početka invazije bila meta napada, a u januaru je UNESCO proglasio historijski centar grada ugroženom svjetskom baštinom.

Lukašenko je na susretu s Putinom u nedjelju, kako se navodi, u šaljivom tonu rekao da plaćenici iz Wagnera, koji obučavaju bjelorusku vojsku, žele prijeći granicu članice NATO-a Poljske.

"Ekipa iz Wagnera nam počinje stvarati stres, žele ići na zapad. Hajdemo posjetiti Varšavu i Žešuv", rekao je Lukašenko.

Međutim, nema naznaka da je Lukašenko to ozbiljno mislio. Poljska je nakon dolaska wagnerovaca na granicu s Bjelorusijom rasporedila dodatne snage.

Sastanak Putina i Lukašenka održan je dva dana nakon što je Moskva upozorila da će se svaka agresija na saveznicu Bjelorusiju smatrati napadom na Rusiju.

Iako nije slao svoje trupe u Ukrajinu, Lukašenko je dozvolio Moskvi da koristi bjelorusku teritoriju za pokretanje svoje invazije na Ukrajinu u februaru 2022. i od tada se često sastaje s Putinom.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG