Dostupni linkovi

Lajčak sa Vučićem o učešću kosovskih Srba na izborima


Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovara u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 5. jula 2023.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovara u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 5. jula 2023.

Specijalni izaslanik Evropske unije(EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o novim izborima na severu Kosova i učešću kosovskih Srba na njima.

Izaslanik EU posetio je Prištinu i Beograd u pokušajima da se deeskalira kriza na severu Kosova.

Lajčak je na Tviteru napisao da je sa Vučićem imao iskren i otvoren razgovor o daljem putu.

"Uključujući potrebu za novim lokalnim izborima uz učešće kosovskih Srba i povratak u dijalog. Sastanak i putovanje su pomogli da se razjasne naredni koraci", naveo je Lajčak.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu objavio da je sa Lajčakom razgovarao o situaciji na Kosovu, načinima za smirivanje napetosti na terenu i primeni do sada postignutih sporazuma.

Vučić je naveo da je upozorio na to da je srpski narod na Kosovu izložen "najžešćoj torturi i progonu u poslednjih 15 godina" i ponovio zahteve za poštovanje njihovih prava i bezbednosti.

"Pozvao sam međunarodnu zajednicu da se konkretnije angažuje po svim tim pitanjima", rekao je Vučić.

Lajčak je u Beograd stigao nakon posete Prištini gde je 4. jula razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani.

Napetosti na severu Kosova, gde većinski žive Srbi, počele su kada su novi albanski gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli u zgrade opština pod pratnjom kosovske policije.

Lokalni Srbi su se tome usprotivili i od tada održavaju proteste, tražeći povlačenje novih gradonačelnika i jedinica specijalne kosovske policije.

Šta je rečeno u Prištini?

Specijalni izaslanik Evropske unije(EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je novinarima u Prištini da postoji saglasnost za napretkom u deeskalaciji situacije na severu Kosova.

"Ja sam izneo moje ideje, moje predloge, zato je sastanak bio dug ali važan, pomoći će nam da bolje razumemo pozicije jedni drugih i složili smo se da će se proces nastaviti", rekao je Lajčak nakon razgovara sa Kurtijem.

On je naveo da EU ima spremne mere i prema Srbiji ukoliko koči deeskalaciju situacije, ali je istakao da je njegova želja da dve strane razgovaraju umesto da im se uvode sankcije.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je nakon sastanka sa Lajčakom ocenio da su mere EU protiv Kosova "nepravedne i čine dijalog asimetričnim".

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Kurti je Lajčaku preneo da Kosovo nikako ne doprinosi eskalaciji, te da Policija Kosova samo sprovodi zakon i brine o javnoj bezbednosti.

Ponovio je da izbori na severu mogu da budu raspisani samo u skladu sa zakonima Kosova.

Brisel je više puta tražio od Kosova i Srbije da preduzmu korake za hitnu deeskalaciju napetosti i povratak dijalogu u cilju normalizacije odnosa, uz posredovanje EU.

Zahtjevi EU za Kosovo i Srbiju

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj je 22. juna iznio zahtjeve evropskog bloka za Kosovo i Srbiju u vezi sa proširenjem situacije na sjeveru:

  • Od Kosova se traži da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru i da četiri gradonačelnika opštine privremeno obavljaju svoje dužnosti u alternativnim objektima
  • Od Srbije se traži da obezbjedi da demonstranti budu povučeni iz opštinskih zgrada uporedo sa povlačenjem kosovske policije
  • Od obje zemlje se traži da što prije raspišu vanredne lokalne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova, uz bezuslovno učešće kosovskih Srba na njima.

Beograd je u prošlosti igrao ključnu ulogu u učešću Srba na izborima organizovanim na Kosovu

Zbog neispunjavanja ovih zahteva, EU počela je da sprovodi neke mere protiv Kosova.

Iz Predsedništva Kosova je saopšteno nakon sastanka predsednice Vjose Osmani sa Lajčakom da su institucije Kosova posvećene prevazilaženju aktuelnih izazova zajedno sa međunarodnim partnerima.

"Kosovo je pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organizovanje novih izbora na severu zemlje, u skladu sa pravnim okvirom Kosova", navela je Osmani.

U saopštenju se navodi da je Osmani takođe naglasila da "kriminalne grupe i pojedinci koji su bili nasilni nad policijom, novinarima, pripadnicima KFOR-a, Euleksa i građanima, moraju da se suoče sa pravdom".

Otkako su napetosti na severu porasle krajem maja, nije bilo sastanaka u okviru dijaloga između Kosova i Srbije.

Kosovski premijer Kurti i predsednik Srbije Vučić održali su nekoliko "kriznih sastanaka" s evropskim zvaničnicima u Briselu, ali nisu održali bilateralne susrete.

Sastanci s posrednicima u dijalogu, međutim, završili su bez konkretnih rezultata.

XS
SM
MD
LG