Dostupni linkovi

Ukrajina objavila da je napredovala na istočnom i južnom frontu


Vojne snage Ukrajine tokom kontraofanzive, 2. jul 2023.
Vojne snage Ukrajine tokom kontraofanzive, 2. jul 2023.

Ukrajina je u ponedeljak, 3. jula saopštila da su njene snage prošle nedelje stekle prednost duž istočnog i južnog fronta u teškim borbama sa ruskim trupama, povrativši 37,4 kvadratnih kilometara teritorije.

Ukrajinske snage su napredovale u pravcu Bahmuta, rekla je zamenica ministra odbrane Hana Malijar i dodala da ruske snage napadaju u pravcu Limana, Avdijevke i Mariinke u regionu Donjecka.

"Tamo se sada vode teške borbe", napisala je Malijar u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Ukrajina je povratila devet kvadratnih kilometara tokom protekle nedelje duž istočnog fronta "kao rezultat poboljšanja operativne (taktičke) pozicije i poravnanja linije fronta", rekla je Malijar.

Na jugu Ukrajina je povratila 28,4 kilometra teritorije, čime je ukupna površina ponovo zauzete teritorije duž tog fronta dostigla 158,4 kilometra, dodala je.

Tokom vikenda, Rusija je saopštila da su njene snage odbile ukrajinske napade u blizini sela koja okružuju Bahmut i u oblastima južnije, posebno u blizini grada Vuhledara na vrhu brda.

Takođe su izvestili o uspehu u obuzdavanju ukrajinskih trupa na severoistoku.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a poslednjih nekoliko nedelja u toku je dugo pripremana kontraofanziva ukrajinskih snaga.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG