Dostupni linkovi

Novo hapšenje na severu Kosova zbog napada na KFOR


Vozilao Kfora u Zvečanu
Vozilao Kfora u Zvečanu

Policija Kosova uhapsila je u Severnoj Mitrovici jednu osobu zbog sumnje da je učestvovala u napadu na KFOR, vojnu misiju NATO-a na Kosovu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je rekao da je uhapšen Nenad Orlović, koji se sumnjiči da je 29. maja bio u grupi koja je napala KFOR, kada je povređeno 30 vojnika NATO-a.

"Svako ko je organizovao i učestvovao u tim napadima biće izveden pred lice pravde", napisao je šef kosovske policije na Facebook nalogu.

U saopštenju kosovske policije se navodi da je hapšenju prethodila intenzivna istraga, te da je uhapšeni poznat po nadimcima "Nemac" i "Rus".

"Njegovo hapšenje i odvođenje u policijsku stanicu je izvršeno nakon prikupljenih dokaza da je učestvovao u napadu na KFOR 29. maja 2023. godine. Sve dalje radnje preduzimaće se u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima", navodi se u saopštenju.

Beograd osudio hapšenje

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije osudila je hapšenje, uz navode da kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti "sabotira" dijalog o normalizaciji odnosa.

U saopštenju se navodi da "ovo hapšenje nije slučajno tempirano na jutro posle dijaloga u Briselu", te da jasno pokazuje da Kurti "ne želi smirivanje tenzija, već novu krizu".

Srpska lista traži raspoređivanje EULEX-a i KFOR-a

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, zatražila je hitno raspoređivanje pripadnika misije EULEX i KFOR na severu Kosova kako bi se "garantovao mir i bezbednost svim građanima".

Reakcija stiže nakon hapšenja Nenada Orlovića u Severnoj Mitrovici.

"Njihova je dužnost i obaveza je da zaštite građane bez obzira na nacionalnost jer je institucionalno nasilje koje Kurti sprovodi neizdrživo", navodi se u saopštenju.

Ocenjuju da se kosovske vlasti "obračunavaju" sa Srbima, te da se nastavlja sa "planom po kome pola Srba treba proterati, a pola uhapsiti".

Sukob KFOR-a i lokalnih Srba se dogodio 29. maja u opštini Zvečan, jednoj od četiri opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

Kosovske vlasti tvrde da iza tog napada stoje "kriminalne grupe koje podržava Beograd".

Tenzije na severu Kosova su podignute 26. maja, kada je kosovska policija asistirala prilikom preuzimanja opštinskih zgrada kako bi obezbedila prostor za rad novih albanskih gradonačelnika.

Tome se lokalni srpsko stanovništvo oštro suprostavilo jer nakon bojkota aprilskih izbora ne prihvataju rezultate.

Nasilje, pucnjava i suzavac nakon intervencije KFOR-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Oni nedeljama protestuju ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku uz zahtev da novi gradonačelnici ne dolaze na psoao i da se povuče policija.

U tim zgradama su funkcionisali i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije a koji su za Kosovo nelegalni.

Jedino je u Severnoj Mitrovici kosovska opština fizički odvojena od srpske i zato tamo do sada nije bilo protesta.

Međunarodna zajednica je pozvala na hitnu deeskalaciju situacije i raspisivanje novih izbora.

Evropska unija je 22. juna ponovila taj zahtev nakon sastanka sa premijerom Kosoa Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurti je, kako kaže, spreman da ispuni taj zahtev ali uz vladavinu prava, dok je Vučić rekao da nije ništa dogovoreno.

XS
SM
MD
LG