Dostupni linkovi

Zašto je El Ninjo problem uoči monsunskih kiša u Indiji?


El Ninjo mijenja vremenske prilike širom svijeta, potiskujući prijeko potrebne kiše milionima ljudi, i uzrokujući poplave u drugim regijama.
El Ninjo mijenja vremenske prilike širom svijeta, potiskujući prijeko potrebne kiše milionima ljudi, i uzrokujući poplave u drugim regijama.

Indijski meteorološki ured prognozirao je uobičajenu monsunsku kišu za 2023. Međutim, 90% je vjerovatnoće da će se klimatski fenomen El Ninjo razviti tokom sezone monsuna od juna do septembra, što povećava mogućnost manje kiše od uobičajenog.

U prošlosti je Indija iskusila ispodprosječnu količinu padavina tokom većine godina kada se pojavio efekat El Ninjo, što je ponekad dovodilo do jake suše koja je uništila usjeve i prisilila vlasti da ograniče izvoz nekih prehrambenih žitarica.

Šta je El Ninjo i kako utiče na indijski monsun?

El Ninjo je klimatski fenomen koji se javlja kada temperature okeana u centralnom i istočnom Tihom okeanu porastu iznad normalne.

Zatopljenje uzrokuje promjene u atmosferskim obrascima, što dovodi do slabljenja monsunske cirkulacije nad indijskim potkontinentom. Kao rezultat toga, indijski monsun ima tendenciju da bude slabiji i manje pouzdan tokom godina El Ninja.

Korelacija između El Ninja i indijskih monsunskih padavina je značajna, uprkos povremenim slučajevima kada u Indiji padaju normalne ili iznad normalne količine kiše tokom El Ninjo godina.

U proteklih sedam decenija, vremenski obrazac El Ninjo dogodio se 15 puta, a Indija je imala normalne ili iznad normalne padavine u šest slučajeva.

Međutim, u posljednje četiri El Ninjo godine pojavio se suprotan trend, pri čemu se Indija stalno suočava sa uslovima suše i padavinama ispod 90% dugogodišnjeg prosjeka.

El Ninjo događaji su kategorizirani prema veličini porasta temperature iznad normalnog, na slabe, srednje ili jake.

Slab El Ninjo je 2009. godine doveo do značajnog smanjenja padavina u Indiji, na 78,2% normalnih, što je najniži nivo zabilježen u 37 godina.

S druge strane, 1997. godine dogodio se jak El Ninjo, a Indija je primila 102% uobičajenih padavina.

Vremenski modeli tako sugerišu da bi El Ninjo 2023. mogao biti jak.

Zašto su monsuni važni ?

Monsun je od vitalnog značaja za Indiju, jer daju oko 70% godišnje kiše i utiču na ključne usjeve kao što su riža, pšenica, šećerna trska, soja i kikiriki. Poljoprivreda doprinosi oko 19% indijskoj ekonomiji od tri biliona dolara i zapošljava više od polovine od 1,4 milijarde stanovnika.

Uticaj monsuna seže izvan poljoprivrede, utičući na širu ekonomiju. Dovoljna količina kiše podstiče ukupni ekonomski rast, pomažući u kontroli inflacije cijena hrane, koja je nedavno porasla i dovela do viših kreditnih stopa.

Povećana poljoprivredna proizvodnja bi također mogla ublažiti ograničenja izvoza šećera, pšenice i riže. S druge strane, suša zahtijeva uvoz hrane i održavanje izvoznih ograničenja. Slabe kiše natjerale su Indiju da 2009. uvozi šećer, što je dovelo do rekordno visokih svjetskih cijena.

Kako monsuni utiču na inflaciju i politiku Centralne banke Indije?

Hrana čini skoro polovinu indijskog indeksa potrošačkih cijena, koji Centralna banka pomno prati prilikom odlučivanja o monetarnoj politici.

Indija je imala normalne ili iznad normalne padavine četiri godine zaredom, a cijene žitarica, mliječnih proizvoda i mahunarki su skočile posljednjih mjeseci i primorale su Rezervnu banku Indije da naglo poveća kamatne stope.

Padavine ispod normalne mogu dodatno podstaći inflaciju hrane.

Zašto monsuni utiču i na izbore u Indiji?

Narrendra Modi, premijer Indije, je i dalje popularan devet godina otkako je došao na vlast, ali istraživanja javnog mnijenja pokazuju da rastuća inflacija i nezaposlenost prijete da naruše njegov rejting.

Modijeva Bharatiya Janata stranka izgubila je prošle sedmice na ključnim državnim izborima. Nekoliko sjevernih i centralnih država održava skupštinske izbore uoči općih izbora sredinom 2024. godine.

Dobre padavine će podići prihode poljoprivrednika i pomoći u održavanju kontrole inflacije.

Suša bi mogla doprinijeti raspoloženju protiv nosioca dužnosti.

Šta kažu brojevi?

Šanse da se El Ninjo formira do jula i da potraje do zime na sjevernoj hemisferi sada su 82%, sa iznad 90% šanse kasnije ovog ljeta, otkrila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Vode ekvatorijalnog tropskog Tihog okeana se brzo zagrijavaju, a očekuje se da će barem umjereni El Ninjo početi tokom perioda od maja do jula i nastaviti do zime na sjevernoj hemisferi.

Prognoze uključuju rast temperature površine mora, kao i prisustvo neobično toplih voda ispod površine, koje pljuskaju od zapadnog Pacifika prema istoku; i promjenjivi pasati.

Osim toga, projekcije kompjuterskog modela su stalno rasle sve više u odnosu na razvoj i intenzitet El Ninja.

Šanse da se El Ninjo formira do jula i da potraje do zime na sjevernoj hemisferi sada su 82%, sa iznad 90% šanse da se formira kasnije ovog ljeta.

Ovo je više u odnosu na nešto iznad 60% šanse za period od maja do jula datih u aprilskoj prognozi.

Šanse za barem umjereni El Niño na kraju godine su vezane na 80%, sa oko 55% šanse za jak El Ninjo događaj.

Kako El Ninjo utiče na ostale dijelove svijeta?

El Ninjo mijenja vremenske prilike širom svijeta, potiskujući prijeko potrebne kiše milionima ljudi, i uzrokujući poplave u drugim regijama.

Dobro je poznat po tome što isuši Australiju i dijelove Okeanije, što povećava rizik od šumskih požara. Takođe može dati uslove vlažnije od prosjeka u istočnoj Africi, koja je trenutno zaglavljena u smrtonosnoj suši.

Njegov uticaj na vremenske prilike u Severnoj Americi ima tendenciju da bude najveći tokom jeseni i zime.

El Ninjo godine su također vezane za događaje izbjeljivanja koralja, rekla je Kim Cobb, direktorica Instituta za životnu sredinu i društvo u Brownu.

"S obzirom na to da su posljednja dva velika El Ninjo događaja - 1998. i 2016. - svaki oborio rekorde globalnog izbjeljivanja koralja i smrtnosti, ovaj nadolazeći El Nioo događaj predstavlja ozbiljnu prijetnju ekosistemima koralnih grebena širom svijeta", izjavila je za Axios.

El Ninjo će vjerovatno donijeti ekstremnije vremenske prilike širom svijeta, zajedno sa naglašenim porastom zagrijavanja.

Poplave na zapadu Bosne i Hercegovine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG