Dostupni linkovi

Visoki sud u Pakistanu odložio zatvaranje bivšeg premijera uz kauciju


Policajci prate bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana (u sredini) na viši sud u Islamabadu 12. maja 2023.
Policajci prate bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana (u sredini) na viši sud u Islamabadu 12. maja 2023.

Viši sud u Islamabadu odložio je nakon saslušanja zatvaranje bivšeg premijera Imrana Kana (Imran Khan) za dve nedelje, uz kauciju po optužbama za korupciju, prenosi AP.

Kan je 12. maja saslušan nedelju dana nakon što su ga snage za borbu protiv korupcije uhapsile vrlo dramatično bez ikakvog prethodnog objašnjenja.

Kanov advokat Babar Avan izjavio je da je sud u petak doneo odluku da odgodi zatvaranje i da je bivši premijer sada "slobodan čovek".

Vrhovni sud Pakistana je 11. maja naredio oslobađanje Kana jer je zaključio da je on pre nedelju dana uhapšen mimo zakona, ali je potom zatražio od Višeg suda u Islamabadu, koji je niže instance, da preispita svoju prvobitnu odluku da potvrdi hapšenje.

Vrhovni sud je rekao da će poštovati šta god sud u Islamabadu odluči u petak.


Sudije su na kratkoj sednici suda u Islamabadu saslušale Kanov zahtev da traži zaštitu od hapšenja po optužbama za korupciju.

Sednicu je sudija prekinuo dva sata u pokušaju da smiri Kanove pristalice koje su skandirale u sudnici. Njegove pristalice koje nisu mogle da priđu zgradi suda jer ih je policija sprečila, zapalile su policijsko vozilo.

Vlasti ne odustaju od hapšenja

Vlada je saopštila da će brzo ponovo uhapsiti Kana po drugim optužbama ako mu se odobri zaštita u slučajevima korupcije, saopštilo je 11. maja Mministarstvo unutrašnjih poslova. Vlada tvrdi da Kanovo oslobađanje nagrađuje i podstiče mafijaško nasilje.

Kan ima najmanje 100 krivičnih predmeta koje su protiv njega podnele državne službe, a on ih negira.

Kan se u sredu, 10. maja pojavio na saslušanju na kojem mu bio je određen osmodnevni pritvor kako bi ogovarao na optužbe o više slučajeva korupcije.

Hapšenje je izazvalo proteste širom zemlje tokom kojih su njegove pristalice napale vojne objekte, palile automobile i prodavnice u raznim delovima zemlje.


Vlada je odgovorila akcijom, uhapsivši skoro 3.000 ljudi. Od Kanovog hapšenja prošlog utorka, najmanje osam ljudi je poginulo, a desetine su ranjene u sukobima pristalica i policije.Hapšenje premijera smenjenog kada mu je izglasano nepoverenje u aprilu 2022. godine izazvalo je nasilne demonstracije njegovih pristalica u gotovo svim većim gradovima u zemlji.

Pakistan ima istoriju vojnih preuzimanja vlasti, političkih previranja i društvenih nemira. Kan je sedmi premijer koji je uhapšen od 1977. godine. Trenutna previranja dolaze u trenutku kada se zemlja bori sa teškom ekonomskom situacijom, porastom militarizma i uticajem prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

Vlada je pojačala bezbednost, zabranila okupljanja i na nekim mestima zatvorila društvene mreže.

XS
SM
MD
LG