Dostupni linkovi

Vrhovni sud Pakistana proglasio hapšenje Kana nelegalnim


Protesti zbog hapšenja Imrana Kana u Islamabadu, 10. maj 2023.
Protesti zbog hapšenja Imrana Kana u Islamabadu, 10. maj 2023.

Vrhovni sud Pakistana proglasio je u četvrtak hapšenje bivšeg premijera Imrana Kana "nevažećim" i naredio momentalno puštanje na slobodu, nakon što je njegovo pritvaranje pre dva dana izazvalo nasilne proteste širom zemlje.

Kan je uhapšen u utorak, 9. maja pod optužbom za korupciju i određen mu je pritvor u kulminaciji višemesečne političke krize tokom koje je vodio kampanju protiv pakistanskog vojnog establišmenta.

Međutim, u četvrtak je vrhovni sudija Pakistana naredio policiji da izvede Kana pred Vrhovni sud kao odgovor na peticiju njegove političke stranke kojom se osporava hapšenje.

"Vaše hapšenje je nevažeće, tako da ceo proces treba da se vrati na početak“, rekao je Hanu glavni sudija Umar Ata Bandial na saslušanju u glavnom gradu Islamabadu.

Kan je na sudu rekao da su ga "tretirali kao teroristu".

Bezbednosne snage su u četvrtak patrolirale ulicama širom Pakistana i privele Hanove pristalice.

Policija je tokom noćnh racija uhapsila stotine demonstranata, a vojska je raspoređena u mestima širom države kako bi obuzdala talas nasilja, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Hapšenje premijera smenjenog kada mu je izglasano nepoverenje u aprilu 2022. godine izazvalo je nasilne demonstracije njegovih pristalica u gotovo svim većim gradovima u zemlji.

Kan se u sredu, 10. maja pojavio na saslušanju na kojem mu je određen osmodnevni pritvor.

On je pred sudom u glavnom gradu Islamabadu odgovarao na optužbe o više slučajeva korupcije.

Od Kanovog hapšenja u utorak, najmanje osam ljudi je poginulo, a desetine ranjeno u sukobima njegovih pristalica i policije.

Demonstranti su zapalili rezidenciju visokog vojnog generala u istočnom gradu Lahoreu.

Drugi su blokirali puteve i palili automobile, policijske punktove i vojne objekte.

Škole i fakulteti su i dalje zatvoreni u mestima gde je jako uporište Kanovih pristalica. Policija je u sredu saopštila da je do sada uhapšeno više od 2.000 demonstranata.

Pakistan ima istoriju vojnih preuzimanja vlasti, političkih previranja i društvenih nemira. Kan je sedmi premijer koji je uhapšen od 1977. godine.

Trenutna previranja dolaze u trenutku kada se zemlja bori sa teškom ekonomskom situacijom, porastom militarizma i uticajem prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

Kan ima najmanje 100 krivičnih predmeta koje su protiv njega podnele različite vladine agencije, koje on negira.

Ono što je upadljivo u vezi sa njegovim hapšenjem je koliko je ono bilo dramatično, a agencija za borbu protiv korupcije čiji su ga agenti priveli nije objasnila zašto je tako javno odveden, izvučen iz suda i uguran u oklopno vozilo, podseća AP.

Vlada je pojačala bezbednost, zabranila okupljanja i na nekim mestima zatvorila društvene mreže.

Međutim, Kanove pristalice su odlučne da ga vide slobodnog i na vlasti i poručuju da je on njihova crvena linija.

Sukob između njegovih pristalica i vlasti se nastavlja dok se podele u pakistanskom društvu produbljuju, zaključuje AP.

XS
SM
MD
LG