Dostupni linkovi

Panel diskusija o Ukrajini: 'Radi trajnog mira, potrebno je da se Rusija promijeni'


Hotel Bayerischer Hof, u kojem se održava trodnevna međunarodna bezbjednosna konferencija, Minhen, Njemačka (arhivska fotografija)
Hotel Bayerischer Hof, u kojem se održava trodnevna međunarodna bezbjednosna konferencija, Minhen, Njemačka (arhivska fotografija)

Američki državni sekretar Entoni (Anthony) Blinken, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) su u učestvovali u panel diskusiji "Vizije za Ukrajinu" na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji u subotu, 18. februara.

Njemačka ministarka je rekla da "na kraju, mora biti mir" u Ukrajini.

"To mora biti pravedan, trajan mir. Postoji lak način da se ovaj rat završi i da ponovo imamo mir – a to je da Rusija prestane sa bombardovanjem i povuče svoje snage. To se može uraditi već sutra", istakla je Berbok.

Dodala je da bi tada bio mir ne samo u Ukrajini nego širom svijeta.

Blinken je kazao "ako Rusija prestane sa borbom, rat je gotov; ako Ukrajina prestane sa borbom, Ukrajina je gotova".

Blinken je takođe pohvalio njemačku vojnu pomoć za Ukrajinu, uprkos kritikama Ukrajine i drugih NATO članica zbog brzine tih odluka, rekavši da je zemlja "preduzela korake koja mislim da bi malo ko od nas mogao i da zamisli prije ruske agresije".

Ukrajinski šef diplomatije je rekao da bi za njega, kratkoročno, pobjeda bilo vraćanje potpunog teritorijalnog integriteta zemlje.

"Dugoročno, to uključuje kompenzacije za nanesenu štetu, odgovornost počinilaca zločina, ali što je najbitnije, Rusija mora da se promijeni. Na kraju, jedini trajan mir evroatlantskog prostora će biti moguć kada mu Rusija ne bude više prijetila. A za to je potrebno da se Rusija promijeni", smatra Kuleba.

On je takođe dodao da dok je Putin na vlasti u Rusiji, Kijev će biti u problemu, te je dodao da je ovo pitanje Putinova "lična opsesija".

Trodnevnom skupu u Minhenu prisustvuje oko 40 šefova država i vlada, kao i političara i stručnjaka za bezbjednost iz skoro 100 zemalja, uključujući SAD, Evropu i Kinu.

Prvi put poslije dvije decenije organizatori konferencije nisu pozvali ruske zvaničnike u Minhen. Zapadne zemlje su nastojale da diplomatski izoluju Rusiju zbog invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022. godine.

Izvor: DW

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG