Dostupni linkovi

U Severnoj Mitrovici osvanuli grafiti sa pozivima na 'otpor'


Grafit kod spomenika Knezu Lazaru
Grafit kod spomenika Knezu Lazaru

U Severnoj Mitrovici u nedelju 13. novembra su osvanuli grafiti "Brigade sever" sa pozivom na otpor.

"Od 21.11. obaveza je svakog otpor na svakom koraku! Brigada sever", piše na grafitima u bojama crvene, plave i bele.

Grafiti su vidljivi u centru Severne Mitrovice kod spomenika Knezu Lazaru, centralnom šetalištu i glavnoj ulici Kralja Petra.

Grafiti su vidljivi i na centralnom šetalištu i glavnoj ulici Kralja Petra.
Grafiti su vidljivi i na centralnom šetalištu i glavnoj ulici Kralja Petra.

Instagram stranica "Nema predaje KM ostaje" objavila je takođe ove grafite.

Ovo nije prvi put da se pojavljuju grafiti u Severnoj Mitrovici. U avgustu su takođe osvanuli grafiti "Ne birnite, tu smo čekamo ' Severna Brigada".

Razlika je što na novim grafitima umesto Severna brigada, stoji Brigada sever.

Vlada Kosova je od 1. novembra počela da sprovodi plan o preregistraciji vozila koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama i plan je da se one prebace na RKS kroz tri faze.

U prvoj se vozačima dele opomene, u drugoj se uručuju kazne od 150 eura, i u trećoj se daju probne tablice. 21. novembar je dan kada je predviđena primena druge faze. Trebalo bi da od aprila naredne godine u upotrebi budu isključivo RKS (Republika Kosovo) tablice.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 7. novembra rekao da bez obzira na poslednja dešavanja, rad institucija na severu se nastavlja. On je naveo da su poslednjih dana povećane pretnje i napori Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da destabilizuje situaciju na Kosovu, te da se "našim građanima upućuju pretnje kroz sejanje straha i panike."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak posle sastanka u Parizu takođe poručio da očekuje "komplikovanu situaciju" posle 21. novembra, kada, kako je rekao, "Albanci misle da naplaćuju kazne suprotno Briselskom sporazumu".

Srbi su 5. novembra zbog nove odluke o tablicama i suspenzije direktora Policije Kosova za region sever Nenada Đurića koji je odbio da vozačima policija uručuje ukore u prvoj fazi, napustili kosovske institucije nakon sastanka koji su imali sa predstavnicima Srpske liste, a 6. novembra održali protest.

Na severu Kosova od tog dana nema policije na ulicama, osim što se povremeno mogu videti patrolna kola kroz grad.

XS
SM
MD
LG