Dostupni linkovi

Petković: Kurtijeva odluka o preregistraciji tablica nelegalna i nasilna


"Kurti je doneo protivpravnu odluku da Srbi, koji imaju KM registarske tablice, treba da se preregistruju u RKS tablice, što je suprotno svim dogovorima koje smo do sada imali", rekao je Petković
"Kurti je doneo protivpravnu odluku da Srbi, koji imaju KM registarske tablice, treba da se preregistruju u RKS tablice, što je suprotno svim dogovorima koje smo do sada imali", rekao je Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković izjavio je da je odluka premijera Kosova Aljbina Kurtija o preregistraciji tablica "nelegalna i nasilna" i da je njegov osnovni cilj da "istisne" postojanje Srba na Kosovu.

"Kurti je doneo protivpravnu odluku da Srbi, koji imaju KM registarske tablice, treba da se preregistruju u RKS tablice, što je suprotno svim dogovorima koje smo do sada imali", rekao je Petković za Radio televiziju Srbije.

On je ponovio da Kurti želi da zaplaši tamošnje Srbe, ali da Srbija neće dozvoliti nikakav pogrom.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je 28. oktobra predstavio plan o registarskim oznakama koje za gradove na Kosovu izdaju srpski organi, prema kome će se vlasnici takvih automobila od 1. novembra upozoravati i ta mera će trajati tri nedelje – do 21. novembra.

Potom će se do 21. januara 2023. izricati kazne, a nakon tog perioda će se na još dva meseca izdavati probne tablice.

Od 21. aprila 2023., kako je rekao Kurti, neće se dozvoliti kretanje vozila sa drugim tablicama osim sa oznakom RKS (Republika Kosovo).

Rok Vlade Kosova za preregistraciju vozila sa srpskim oznakama, koje su za Kosovo nelegalne, ističe 31. oktobra ove godine.

Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje su za Kosovo nelegalne, ali su se do sada tolerisale u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Od oko 10.000 automobila sa takvim tablicama, koliko se procenjuje da ih ima, oko 20 je preregistrovano u RKS.

Petar Petković je 31. oktobra za RTS poručio i da Srbi na Kosovu, prvenstveno na severu, kako je rekao, ne žele druge tablice.

"To su tablice koje izdaje Republika Srbija, ne žele druge tablice zato što Kurti, ali i oni koji podržavaju takozvano nezavisno Kosovo moraju da razumeju da Srbi na Kosovu i Metohiji se osećaju građanima Republike Srbije i niko nema pravo da ukida naše srpske tablice, jer je zapravo pravi cilj i naum Aljbina Kurtija da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a krajnji cilj proterivanje našeg naroda", naglasio je Petković.

On je istakao da je za vlasti u Srbiji ta odluka "apsolutno neprihvatljiva", kao i da se ona menja samo u smislu određenih faza koje uvodi premijer Kosova, ali da u suštini sve ostaje isto.

"On želi da do 21. aprila sledeće godine u potpunosti ukine KM tablice i da krene sa konfiskacijom vozila, dakle privatne imovine onih koji ne preregistruju onako kako je zamislio Aljbin Kurti", dodaje Petković.

Evropska unija (EU) je u subotu 29. oktobra izrazila razočarenje zato što kosovska vlada nije ispoštovala zahtev međunarodnih partnera da za preregistraciju vozila na Kosovu koji su izdali srpski organi.

"Kosovo treba da omogući duži prelazni period. Ovo je dosledan savet najbližih partnera Kosova, uključujući EU i SAD. Razočaravajuće je videti da to nije praćeno", navodi se u saopštenju koje je izdala pres služba EU.

I Sjedinjene Američke Države su izrazile razočarenje zašto kosovska strana nije ispoštovala zahtev međunarodne zajednice.

Petar Petković je naveo i da sa jedne strane i Evropska unija i SAD govore o tome kako je odluka legalna i u skladu sa sporazumom, te da zapravo ono što ne valja je samo kratak rok koji je ostavljen.

"Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i od strane Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela", rekao je Petković.

XS
SM
MD
LG