Dostupni linkovi

Macron i Scholz zadužili savetnike da pomognu u dijalogu Kosova i Srbije


Nemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsednik Emmanuel Macron, Pariz, 10. decembra 2021
Nemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsednik Emmanuel Macron, Pariz, 10. decembra 2021

Predsednik Francuske Emanuel Emmanuel Macron i nemački kancelar Olaf Scholz ocenili su u nedelju, 4. septembra, da je puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan.

Dodali su da su zadužili svoje savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku da pruže direktnu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, saopštilo je Predsedništvo Srbije 4. septembra, prenosi Beta.

Macron i Scholz su u zajedničkom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveli da se u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moraju uložiti jači napori kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost.

"Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan", navodi se u pismu.

Macron i Scholz su pozvali Vučića da pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku u dijalogu izmedju Kosova i Srbije, pod okriljem Evropske unije.

"Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou", dodaje se u pismu.

Scholz i Macron su zadužili svoje savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Beaunea, da pruže direktnu podršku Lajčaku u njegovim zalaganjima.

"Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred", dodaje se u pismu Vučiću.

Priština i Beograd su 30. avgusta postigli sporazum o ukidanju izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za državljane dve zemlje koji ulaze ili izlaze iz tih zemalja.

Zahvaljujući ovom dogovoru izbegnute su moguće tenzije poput onih od 31. jula ove godine kada su lokalni srbi na severu Kosova u znak protesta postavili barikade zbog odluke kosovske vlade da počne sa primenom izdavanja dokumennata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Evropska unija sada očekuje da Srbija i Kosovo postignu dogovor oko registarskih tablica za vozila na Kosovu koje su izdavali srpski organi.

XS
SM
MD
LG