Dostupni linkovi

Američki ambasador pozvao Srbiju da omogući Evroprajd


Christopher Hill
Christopher Hill

Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill (Kristofer Hil) poručio je kako bi bezbednim ugošćavanjem Evroprajda Srbija učvrstila posvećenost zaštiti građanskih prava.

"Ambasador Hill: Kao i mnoge zemlje, Srbija je napravila veliki napredak u zaštiti osnovnih prava svih građana, uključujući LGBTQI+ zajednicu. Bezbednim ugošćavanjem Evroprajda u Beogradu, Srbija bi učvrstila ovu posvećenost", preneseno je na Tviter nalogu Ambasade SAD u Srbiji.

Mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je prethodno u ponedeljak, povodom otkazivanja manifestacije Evroprajd, da je to "više molba" i da ni prethodna vlada "nikom ništa nije zabranjivala".

Ona je povodom odluke o otkazivanju LGBT skupa najavljenog za septembar, izjavila za RTS da država ne želi bilo kome da uskrati Ustavom garantovana prava već da je pitanje kakve posledice održavanje takvog skupa može da ima po Srbiju.

"Radi se o tome šta je u ovom trenutku moguće i kako čuvamo našu stabilnost. Meni je žao što je tako ali nama je ovaj septembar 'savršena oluja'. Ima tu i stranog faktora koji se svemu tome raduje", navela je Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. avgusta da se Parada ponosa zakazana u Beogradu za septembar otkazuje ili odlaže.

Ubroz nakon što je Vučić izneo odluku o ovogodišnjem Evroprajdu, predstavnici međunarodnih organizacija i Evropske unije iskazali su žaljenje, dok su organizatori manifestacije poručili da ne odustaju.

XS
SM
MD
LG