Dostupni linkovi

Britanija navodi da ruska ofanziva na Donbas donosi 'minimalne dobitke'


Mještani traže dokumente svog ozlijeđenog prijatelja u ostacima uništene stambene kuće nakon ruskog granatiranja u rezidencijalnom području u Čuhuivu, regija Harkiv, Ukrajina, 16. jula.
Mještani traže dokumente svog ozlijeđenog prijatelja u ostacima uništene stambene kuće nakon ruskog granatiranja u rezidencijalnom području u Čuhuivu, regija Harkiv, Ukrajina, 16. jula.

Ruska ofanziva u ukrajinskoj regiji Donbas nastavlja s minimalnim pomacima dok ukrajinske snage drže liniju, objavila je britanska vojna obavještajna služba u srijedu, 20. jula.

Antonovski most preko rijeke Dnjepar koji su pogodile ukrajinske snage vjerovatno je još uvijek upotrebljiv, objavilo je britansko ministarstvo odbrane na Twitteru.

"Vrlo je vjerovatno da će most ostati upotrebljiv – ali to je ključna ranjivost za ruske snage", dodalo je ministarstvo u redovnom biltenu.

Najnovija procjena Zapada došla je nakon što je ukrajinska vojska izvijestila o raširenom granatiranju i napadima u raznim područjima zemlje koji su uzrokovali žrtve među civilima daleko od prve crte bojišnice.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Najmanje jedna osoba poginula je u ruskom raketnom napadu na središte istočnoukrajinskog grada Kramatorsk, koji postaje jedno od glavnih žarišta ruske ofanzive u istočnoj Ukrajini.

Ruske su rakete ranije pogodile lučki grad Odesu i istočni grad Toretsk, rekli su regionalni dužnosnici.

Kijev je optužio ruske snage da su intenzivirale udare s velike udaljenosti na mete daleko od fronte, ubivši veliki broj civila.

Moskva kaže da gađa vojne ciljeve.

Predsjednik Volodimir Zelenski, koji je naveo da je Ukrajina sada sposobna nanijeti "značajne gubitke" Rusima zahvaljujući priljevu modernog zapadnog oružja, rekao je da Kijev osniva parlamentarnu komisiju za reguliranje korištenje oružja dobivenog sa Zapada.

Čini se da je Zelenski reagirao na novinska izvješća da su neki zapadni dužnosnici zabrinuti da bi zapadno oružje moglo biti prodano na crnom tržištu ili prokrijumčareno iz zemlje.

Neki američki zastupnici u Washingtonu kritizirali su Pentagon jer nije adekvatno pratio oružje koje SAD isporučuje Ukrajini.

'Želim naglasiti: Nema osnova za bilo kakve zahtjeve prema našoj državi u tom smislu', rekao je.

"Ali kako bi se uklonile sve izmišljotine koje su napravili ruski propagandisti i oni koji im pomažu u Ukrajini ili drugdje, uspostavit će se ovaj dodatni parlamentarni aparat", rekao je Zelenski.

Vojni analitičari slažu se da bi zapadni oružani sustavi poput američkog HIMARS-a, koji su precizniji i imaju veći domet od drugog topništva, mogli promijeniti igru za Kijev u njegovom pokušaju da pokrene protuofanzivu na jugu zemlje.

Sastanak Ukrajinske obrambene kontaktne skupine trebao bi se održati 20. jula. Na posljednjem sastanku skupine u maju sudjelovalo je ukupno 47 zemalja, a njih 20 najavilo je sigurnosne pakete pomoći Ukrajini.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da je imao telefonski razgovor s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom kako bi razgovarali o okviru nadolazećeg sastanka.

Sastanak Kontakt skupine dolazi u trenutku kada Bijela kuća kaže da Rusija postavlja temelje za aneksiju više ukrajinskog teritorija i postavlja nelegitimne opunomoćene vođe u područjima zemlje pod svojom kontrolom.

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC), rekao je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući 19. jula da Rusi planiraju organizirati "lažne referendume" u područjima koja su zauzeli, vjerovatno već u septembru, te se pripremaju uspostaviti rublju kao zadanu valutu i prisiliti stanovnike da podnose zahtjev za državljanstvo.

Područja koja su ciljana za aneksiju uključuju Herson, Zaporožja i cijeli Donjeck i Lugansk.

Glasnogovornik NSC-a rekao je da "razotkriva" ruske planove "tako da svijet zna da je svaka navodna aneksija unaprijed smišljena, nezakonita i nelegitimna".

"Nasilna aneksija bit će grubo kršenje Povelje UN-a i nećemo dopustiti da prođe neosporeno ili nekažnjeno", rekao je Kirby.

Kirby je rekao da će Sjedinjene Države odgovoriti na akcije Rusije "brzo i oštro i u korak s našim saveznicima i partnerima".

Odgovor će uključivati sankcije "marionetama i opunomoćenicima" koje je postavila Rusija, rekao je.

Kirby je također rekao da će u sljedećih nekoliko dana Sjedinjene Države objaviti novi paket oružja za Ukrajinu. Očekuje se da će pomoć uključiti više sustava HIMARS.

Izvor: AFP, Reuters, CNN, AP, BBC
XS
SM
MD
LG