Dostupni linkovi

Veliki pad na berzama, najveći rast inflacije u SAD od 1981.


Vrednost akcija na američkim berzama je naglo pala u petak, 10. juna, najviše na sedmičnom nivou od januara, jer je rast potrošačkih cena u SAD veći od očekivanog u maju podstakao zabrinutost investitora da će Federalne reserve znatno povećati kamatne stope.

Indeks Dau Džouns (Dow Jones) je izgubio 2,7 odsto vrednosti

Akcije tehnoloških kompanije kao i rasta, čije se procene više oslanjaju na buduće tokove gotovine, predvodile su pad. Majkrosoft je među najvećim gubitnicima sa 4 procenta i Epl 3,86.

Na godišnjem nivou, indeks potrošačkih cena (CPI) je porastao za 8,6 odsto, što je najveći rast od 1981. nakon skoka od 8,3 procenta u maju.

Akcije su ove godine bile nestabilne, a nedavna rasprodaja je uglavnom bila vezana za neizvesnost u pogledu inflacije i kamatnih stopa.

"Inflacija prošlog meseca je svakako bila veća nego što se očekivalo i podsetnik da će biti sa nama duže nego što smo ranije očekivali," rekao je Majkl Šeldon (Michael Sheldon), glavni investicioni službenik RDM finansijske grupe u Hajtaueru u Vestportu, Konektikat.

"Ali postoje neki znaci da bi na kraju inflacija trebalo da počne da usporava, a Fed će verovatno učiniti sve što je potrebno da nastavi da povećava stope i smanji inflaciju u narednih 12 do 18 meseci," ističe Šeldon.

Izveštaj o inflaciji objavljen je uoči očekivanog drugog povećanja stope od Fed-a za 50 baznih poena sledeće srede. Dodatnih pola procenta poena povećanja se očekuju u julu, sa velikim izgledima za sličan potez u septembru.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG