Dostupni linkovi

Pokrenut postupak zbog pretnji listu Danas


Tužilaštvo je pokrenulo postupak zbog pretnji koje su upućene listu Danas 22. aprila, Beograd
Tužilaštvo je pokrenulo postupak zbog pretnji koje su upućene listu Danas 22. aprila, Beograd

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo je postupak zbog pretnji redakciji dnevnog lista i portala Danas, koje je redakcija dobila nakon objave jednog od citata indijskog mislioca i državnika Mahatme Gandija 22. aprila, na Veliki Petak.

Zaposleni u redakciji Danasa su 22. aprila prijavili tužilaštvu uvredljive pretnje, nakon objave citata Mahatme Gandija koji glasi "Istina, a ne Bog" u štampanom izdanju i na Instagram stranici lista i portala. Nakon toga, na mejl adresu, ali i društvene mreže Danasa čitav dan su stizale "u najmanju ruku uznemirujuće, pretnje smrću, klanjem, silovanjem", piše Danas.

Predstavnik dnevnog lista i portala Danas je u tužilaštvu dao iskaz 26. aprila povodom pretnji i kako je objavljeno na internet stranici portala, "predao materijale u vidu printskrinova i imena korisnika društvenih mreža koji su pretili listu u petak i tokom vikenda".

Kako se navodi dalje, ovim pretnjama "izazvali su strah i uznemirenost kod svih zaposlenih, budući da se u nekim objavama pominjao i dolazak onih koji su pretnje upućivali i na adresu redakcije".

U tužilaštvu su naveli da je postupak u toku i da se već radi na identifikaciji lica osumnjičenih za krivično delo ugrožavanje sigurnosti na društvenim mrežama, za koje je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić osudio je pretnje upućene ovom dnevnom listu.

"Ovo je još jedan pokazatelj do čega dovodi targetiranje i kampanje koje se vode protiv kritički orjentisanih medija. List Danas je često meta različitih vrsta pritisaka i napada, ali ove poslednje u nizu pretnje su zastrašujuće, posebno imajući u vidu da se sve dešava tokom verskih praznika. Apelujemo na sve građane a posebno na političke aktere da se suzdržavaju od retorike koja u društvu produbljuje ovakve strasti i vodi ka ovako strašnim pretnjama", rekao je Bodrožić.

Prema evidenciji NUNS-a, ovo je slučaj šesti po redu incident počinjen na štetu novinara u Srbiji u proteklih nedelju dana. Pre Danasa, napadnuta je zgrada Mađarske medijske kuće u Subotici, tri puta su napadani i prećeno je novinarima televizije N1 i ekipa portala Nova.rs.


Pretnje i uvrede upućene redakciji Danasa osudila je i mreža Sejf žurnalists (Safe Journalists).

XS
SM
MD
LG