Dostupni linkovi

Kosovo najavljuje saradnju sa Švajcarskom oko tvrdnji Dika Martija


Dik Marti, bivši izvestilac Saveta Evrope za Kosovo, Strazbur, 25. januara 2011.
Dik Marti, bivši izvestilac Saveta Evrope za Kosovo, Strazbur, 25. januara 2011.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poručio je da će kosovske vlasti sarađivati sa Švajcarskom kako bi se bolje informisale oko tvrdnji bivšeg izvestioca u Savetu Evrope, Dika Martija, da su srpske bezbednosne strukture planirale njegovo ubistvo.

Marti, bivši švajcarski senator, istraživao je navodne zločine koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima u periodu od januara 1998. i decembra 2000.

Kurti je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da se ne radi samo o "Diku Martiju, već i o Kosovu i Albancima".

"Država i narod Kosova oduvek su znali ko je Srbija, ali se nadam da će Kvinta (SAD, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija) u Beogradu, Evropska unija uopšte, pokrenuti ovo pitanje pred tamošnjim predsednikom i svim državnim organima", rekao je Kurti.

Dodao je da je širom sveta "poznat način delovanja srpske obaveštajne službe u zapadnoj Evropi, protiv Albanaca i protiv Hrvata".

"Izgleda da su oni isplanirali da nas Dik Marti okrivi", ocenio je kosovski premijer.

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) Srbije reagovala je u saopštenju dostavljenom Radiju Slobodna Evropa (RSE), napominjući da je 11. aprila uputila pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS) u kojem demantuju tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva.

"BIA najoštrije osuđuje i demantuje maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva. U ovim teškim vremenima, takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Republici Srbiji i ugledu BIA i njenih pripadnika, koji posvećeno i profesionalno izvršavaju svoje radne zadatke isključivo u skladu sa zakonom", stoji u kratkom saopštenju.

Marti je 10. aprila u intervjuu za švajcarski medij "RTS" rekao da se 16 meseci nalazi pod visokom policijskom zaštitom, zbog pretnji smrću koje, kako tvrdi, dolaze iz "određenih krugova srpskih obaveštajnih službi".

Optužio je švajcarske vlasti da "ne preduzimaju nikakve korake, niti diplomatske akcije sa Beogradom" u vezi sa situacijom u kojoj se našao.

On je u intervjuu naveo da je 18. decembra 2020. dobio poziv iz policije kada mu je rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu.

Kako je objasnio, ponuđeno mu je da promeni identitet i adresu, međutim on na to nije pristao.

Dik Marti je autor izveštaja za Savet Evrope 2010. godine u kojem je osudio zločine OVK, uključujući i slučaj trgovine ljudskim organima poznat i kao "žuta kuća".

Nakon što je izveštaj praktično potvrđen novim izveštajem od strane američkog tužioca Klinta Vilijamsona 2014, sledeće godine – 2015. formiran je Specijalni sud za zločine OVK. Na osnovu tog izveštaja pokrenuta je istraga protiv Hašima Tačija, kojem se sada sudi u Hagu.

XS
SM
MD
LG