Dostupni linkovi

Kurti pozvao Srbe da veruju Vladi Kosova


Premijer Kosova Aljbin Kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti pozvao je pripadnike srpske zajednice na Kosovu da "više veruju Vladi Kosova" i da ne budu pod uticajem Srbije.

Kurti se kosovskim Srbima obratio putem video poruke na srpskom jeziku, koja je obajvljena na njegovom Facebook profilu.


Ovakva poruka dolazi nakon što su pripadnici srpske zajednice održali proteste u Severnoj Mitrovici i Gračanici protiv odluke kosovskih vlasti da ne dopusti održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu, koji su zakazani za 3.april.

Takođe je saopšteno da Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba, te srpske sudije i tužioci obustavljaju rad u kosovskim institucijama, zbog odluke Sudskog saveta Kosova da suspenduje predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljanu Stevanović koja je učestvovala na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Kurti je pozvao srpsku zajednicu na Kosovu da ne budu pod uticajem "autoritarnog režima u Beogradu".

"Njih ne zanimaju prava ni dobrobit Srba na Kosovu, oni pokušavaju da destabilizuju Kosovo u njihove izborne svrhe a možda i zbog velikih ratnohuškačkih velikih sila. Zato vas pozivam da sačuvate mir i imate više poverenja u Vladu Kosova", poručio je Kurti.

Zvanična Priština tvrdi da srpski izbori na Kosovu nisu zabranjeni već da nije postignut dogovor o njihovom održavanju između dveju strana.

Premijer Aljbin Kurti je insistirao da zvanični Beograd Vladi Kosova uputi direktan zahtev za održavanje izbora, što je Srbija ocenila kao pritisak za priznanje Kosova i odbila da to uradi.

Države Kvinte oštro su kritikovale Vladu Kosova što nije dozvolila održavanje izbora.

Predlog Kvinte je bio da se oficiri za vezu Kosova i Srbije koriste kao jedini zvanični kanal komunikacije između Vlade Kosova i Vlade Srbije, za prenošenje zahteva Srbije kosovskim vlastima.

U vezi neodržavanja izbora na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se 22. marta sastao sa predstavnicima kosovskih Srba u Beogradu. Sastanku su prisustvovali i srpske sudije i policijsko rukovodstvo koji rade u sklopu kosovskih institucija.

Sudski savet Kosova je 24. marta suspendovao predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljanu Stevanović zbog učešća na tom skupu, do konačne odluke disciplinske komisije.

Kurti je u video poruci rekao da je za suspenziju Ljiljane Stevanović čuo iz medija, da su pravosudni organi nezavisni i da Vlada Kosova nema ništa sa tim.

Zvaničnici Kosova su rekli da njeno učešće na tom skupu narušava integritet i profesionalizam sudije.

Policijski inspektorat Kosova je 25. marta potvrdio za RSE da se takođe "razmatra" i učešće srpskih policijskih rukovodilaca na sastanku sa Vučićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon suspenzije Ljiljane Stevanović rekao da je time pogažen Briselski sporazum Kosova i Srbije iz 2013.

Taj sporazum je integrisao policijske snage i sudske vlasti u okviru pravnog sistema Kosova.

XS
SM
MD
LG