Dostupni linkovi

Predsjednik Ukrajine traži članstvo u EU


Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine
Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čija zemlja se suočava s masivnom invazijom susjedne Rusije, pozvao je Evropsku uniju (EU) da Ukrajini odmah odobri članstvo po posebnoj proceduri.

"Naš cilj je biti sa svim Evropljanima i, što je najvažnije, biti jednaki. Siguran sam da je to pošteno. Siguran sam da to zaslužujemo", rekao je u video govoru podijeljenom na društvenim mrežama.

"Evropljani svjedoče kako se naši vojnici bore ne samo za našu zemlju, već za cijelu Evropu, za mir, mir za sve, za sve zemlje Evropske unije", rekao je Zelenski.

"Ukrajinci su svijetu pokazali ko smo, dok je Rusija pokazala u što se pretvorila... Svaki zločin, svako granatiranje od strane okupatora samo nas više ujedinjuje", dodao je Zelenski.

Zelenski je takođe uputio apel ruskim vojnicima vojnika, pozivajući ih da polože oružje.

"Ostavite svoju opremu. Idite odavde. Ne vjerujte svojim zapovjednicima. Ne vjerujte svojim propagandistima. Samo spasite svoje živote", rekao je Zelenski, dodajući da je više od 4.500 ruskih vojnika već izgubilo život tokom napada Kremlja.

Nije bilo nezavisnih potvrda o žrtvama s obje strane.

Ruske snage započele su napade na Ukrajinu 24. februara, po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

Putin je rekao da je odobrio "specijalnu vojnu operaciju" kako bi se uklonila, po njegovim navodima, ozbiljna prijetnja iz Ukrajine.

Svrha operacije je, rekao je Putin, "demilitarizacija" južnog susjeda Rusije.

Prije toga je proglasio nezavisnost dvije separatističke regije na istoku Ukrajine.

Rusija je 2014. takođe izvršila aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim i potaknula separatistički pokret u istočnoj Ukrajini.

Zapad je oštro osudio ruske postupke, nazivajući ih kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

XS
SM
MD
LG