Dostupni linkovi

Izveštaj o zlostavljanju migranata bez uticaja na prijem Hrvatske u Šengen


Hrvatska policija na granici sa BiH kod Velike Kladuše, na severu BiH
Hrvatska policija na granici sa BiH kod Velike Kladuše, na severu BiH

Izveštaj Odbora Saveta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) u kojem se upozorava da Hrvatska policija zlostavlja migrante za sada neċe uticati na proces prijema Hrvatske u Šengen (Schengen) zonu, izjavili su zvaničnici Evropske komisije (EK).

Portparol ove institucije Adalbert Jahnz je novinarima izjavio da je nepromenjena pozicija Evropske komisije (EK) o spremnosti Hrvatske za članstvo u Šengen zoni.

„Komisija je dala ocenu u prilog hrvatskog pridruživanja Šengen. Sada je na Savetu EU da donesu odluku o tome. Ipak, mi ostajemo u bliskom kontaktu s hrvatskim vlastima u pogledu preostalih izazova i pitanja koja su identifikovana, što takođe uključuje neka od pitanja koja se spominju u tom izveštaju (Saveta Evrope)”, izjavio je Jahnz.

Odbor Saveta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja je u izveštaju koji je objavljen 3. decembra, upozorio da hrvatska policija zlostavlja migrante, te zatražio kazne.

Portparol EK Adalbert Jahnz je naveo da je EK primila na znanje sadržaj izveštaja te je naglasio da je rano da se sadržaj komentariše.

S tim u vezi on je podvukao da je i ranije kada su se pojavljivali ovakvi izveštaji Evropska komisija preduzmala akcije, što je obuhvatalo i dijalog sa hrvatskim vlastima kako bi se uspostavio monitoring mehanizam na granici, koji je sada uspostavljen i koji se počinje implementirati.

Kako je naveo, bilo je takođe akcija i na političkom nivou kada je komesarka za unutrašnja pitanja Ylva Johanšon stupila u kontakt s kolegama iz Hrvatske i dobila uveravanja da će biti preduzete odgovarajuće istrage.

„Kada je reč o monitoring mehanizmu koji je uspostavljen u Hrvatskoj, prerano je govoriti o njegovoj efikasnosti. Ocena o njegovoj efikasnosti zavisiće od toga kako se primenjuje. Blisko pratimo to, ali čekamo da vidimo koliko će u praksi biti efikasan”, naglasio je portparol EK.

Hrvatska je 2015 godine predala zahtev da postane članica Šengena. 2019 godine, je Evropska komisija pozitivno ocenila stanje u zemlji i navela da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterijume da postane članica Šengen zone.

XS
SM
MD
LG