Dostupni linkovi

Otkrivena ptičija gripa na sjeverozapadu BiH


Kontrola peradi, Ilustrativna fotografija
Kontrola peradi, Ilustrativna fotografija

Ptičija gripa potvrđena je kod uginulog divljeg labuda u Gradišci, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), a riječ je o izolovanom slučaju, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bh. entiteta Republika Srpska (RS).

"S obzirom na to da podaci na terenu ukazuju da je ovo jedinstven slučaj u RS, smatramo je riječ o ptici iz jata u prolazu, odnosno da se nije zadržalo na našem prostoru", navode iz entitetskog Ministarstva.

Ističu da će nastaviti redovno pratiti situaciju, budući da je ptičija gripa bolest koja se sa zaražene životinje može prenijeti na ljude, prenosi novinska agencija Srna.

Po dobijanju prvih rezultata bolesti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je 4. novembra donijelo rješenje kojim su utvrđene mjere s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Zaraženim područjem u tom smislu smatra se područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje deset kilometara u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj je pronađena uginula ptica.

"Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na građane da je obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na imanju, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru", ističe se u saopštenju.

Preventivne mjere koje se preduzimaju s ciljem sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti su kontrola zdravstvenog stanja peradi u potencijalno rizičnim područjima, zatvaranje peradi u objekte te podizanje biosigurnosnih i higijenskih mjera na imanjima.

XS
SM
MD
LG