Dostupni linkovi

Komšić i Escobar: Ne nasjedati na Dodikove provokacije


Članovi Predsjedništva BiH na sastanku s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom, 4. februara 2021.
Članovi Predsjedništva BiH na sastanku s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom, 4. februara 2021.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine(BiH) Željko Komšić razgovarao je sa zamjenikom američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država(SAD) za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Sagovornici su razgovarali o evropskim integracijama BiH i Zapadnog Balkana.
Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan istakao je da što prije treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU jer su ljudi Balkana povezani sa Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu, navodi se u saopćenju iz Komšićevog ureda.

Komšić je istakao kao ohrabrujuću činjenicu da proširenje Evropske unije(EU) na Zapadni Balkan nije isključeno. Zajednički je konstatovano da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji, saopćio je Komšićev ured.

Escobar je izrazio punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za odcjepljenje manjeg bh. entiteta. Osudio je najavu poteza člana Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska(RS) (Milorada Dodika) koji vode ka eskalaciji, dodaje se u saopćenju.

Komšić je kazao da na provokacije od strane gospodina Dodika se neće nasjedati, te da strogo insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan naveo je da je upravo takav liderski pristup u rješavanju problema ono što SAD-a podržavaju, saopćio je Komšićev ured.

Komšić je upoznao specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a o policijskoj vježbi koja će se održati u petak 22. oktobra u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru u kojoj učestvuju MUP i žandarmerija RS-a, te da je jasno kako riječ o još jednom provokativnom potezu sa ciljem proizvodnje konflikta, saopćio je Komšićev ured.

XS
SM
MD
LG