Dostupni linkovi

Rusija od Crne Gore traži ekstradiciju biznismena Ismailova


Telman Ismailov
Telman Ismailov

Crne Gore je dobila zvaničan zahtjev tužilaštva Rusije za ekstradiciju azerbejdžanskog biznismena Telmana Ismailova, koji je po ruskoj potjernici 1. oktobra uhapšen u Podgorici, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Ministarstvu pravde, u petak 15. oktobra.

“Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava je 12. oktobra 2021. godine dostavljena kopija molbe Generalnog tužilaštva Ruske Federacije za izručenje Telmana Ismailova”, piše u odgovoru dostavljenom RSE.

Ministarstvo je preciziralo da je kopiju molbe ruskog Tužilaštva dostavilo nadležnom sudu:

“Po prijemu molbe i dokumentacije, za koju smo obaviješteni da je upućena diplomatskim putem, ista će biti dostavljena nadležnom sudu, saglasno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima”.

Ismailov se trenutno nalazi u ekstradicionom pritvoru, koji mu je nakon hapšenja odredio podgorički Viši sud 4. oktobra, u trajanju od trideset dana “zbog opasnosti od bjekstva”.

"Opasnost od bjekstva proizlazi iz same činjenice da je za okrivljenim već duže vrijeme raspisana međunarodna potjernica za krivično djelo ubistvo ", navedeno je u obrazloženju Suda.

Pravni zastupnik Ismailova, podgorički advokat, Miloš Vuksanović je u ranijoj izjavi za RSE kazao da “Ismailov tvrdi da nema nikakve veze sa ubistvom dvojice privrednika u Moskvi, te da je ruska potjernica raspisana za njim proizvod političkog i ekonomskog progona vlasti Ruske Federacije”.

Kako je precizirao Vuksanović, pred crnogorskim organima je već u toku postupak po zahtjevu Ismailova koji je zatražio azil u Crnoj Gori i zaštitu od, kako tvrdi azerbejdžanski biznismen, progona ruskih vlasti.

"Podsjećam da je moj klijent od države Crne Gore zatražio zaštitu i da sada paralelno imamo dva postupka. Vidjećemo kako će se sve okončati", rekao je Vuksanović.

Ismailov je prema pisanju ruskog portala The Moscow Times vlasnik luksuznog kompleksa u turskom ljetovalištu Antalija. Prema istom izvoru on je bivši vlasnik tržnice Čerkizovo u Moskvi koja je bila na meti kritike zbog nepoštovanja sanitarnih pravila i prisustva falsifikovane robe.

XS
SM
MD
LG