Dostupni linkovi

MANS: Offshor firmi Đukanovićevog sina hrvatski biznismeni oprostili dug


Milo Đukanović sa suprugom Lidijom i sinom Blažom, Podgorica, oktobar 2012. godine
Milo Đukanović sa suprugom Lidijom i sinom Blažom, Podgorica, oktobar 2012. godine

Kompaniji Blaža Đukanovića sa Britanskih djevičanskih ostrva hrvatski konsultanti za naftu i gas, Vedran Perše i Jasminko Umićević oprostili su dug od 108 hiljada funti, objavila je 5. oktobra Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS pozivajući se na istraživanje “Pandorini papiri”.

U okviru globalnog istraživačkog projekta "Pandorini papiri" nevladina organizacija MANS je pronašla kopije ugovora o uspostavljanju trastova i kompanija na offshor destinacijama koje su formirali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo.

Kako navodi MANS, za potrebe ubacivanja novca kompanija Blaža Đukanovića je u saradnji sa još dvije offshore kompanije – “Laymarsh Investments Limited” i “Artemis Ventures International Limited” - osnovala 2012. godine kćerku kompaniju “DGT Energy” u Londonu.

Ta kompanija je iskorišćena da bi se ubacio novac na račun Đukanovićeve firme “Victoria Bridge Finance” sa Britanskih djevičanskih ostrva.

Šta kaže Blažo Đukanović?

U odgovorima na pitanja MANS-a i Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) Blažo Đukanović je naveo da je novac koji je uzet kroz kompaniju DGT korišćen za uspostavljanje biznisa, ali je otpisan jer kompanija nikada nije zaživjela.

“Moja karijera je pošla u drugom pravcu, i uprkos troškovima za uspostavljanje i rad, koje nikada nismo povratili, poslovna organizacija je ugašena”, rekao je Blažo Đukanović.

“Pandorini papiri” su pokazali da je vlasnik kompanije “Artemis Ventures International Limited” Vedran Perše, britanski državljanin hrvatskog porijekla, a krajni vlasnik firme “Laymarsh Investments Limited” je Jasminko Umićević iz Hrvatske.

Ko je Vedran Perše?

Vedran Perše je takođe potvrdio da je kompanija otpisala dug Đukanovićevoj kompaniji.

“Ovaj novac nije otišao gospodinu Đukanoviću, niti je on od njega imao lične koristi. Potrošen je za plaćanje početnih troškova eksternih stručnjaka – advokata, računovođa itd”, kazao je Perše.

U februaru 2020. pokrenuta je dobrovoljna likvidacija kompanije “DGT Energy”, a u septembru iste godine je prestala da postoji.

Vedran Perše je vlasnik više kompanija u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj koje se bave naftom i gasom, dok je Umićević u hrvatskoj javnosti poznat kao naftni konsultant.

Dokumenta pokazuju da je zvanični vlasnik kompanija hrvatskih biznismena “Laymarsh” i “Artemis Ventures” kompanija sa Gibraltara “Puffin Agencies Limited”, koja je formalni vlasnik kompanije koja upravlja trastovima Mila i Blaža Đukanovića. Sve te kompanije, navodi MANS, dijele i istog direktora, i svima se poslovna dokumentacija čuva na istoj adresi – u Švajcarskoj.

Šta su 'Pandorini papiri'?

Kroz globalni projekat istraživanja offshore poslova pod nazivom "Pandorini papiri” MANS je objavio da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

"Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao ‘Victoria Trust’, a njegov sin ‘Capecastel Trust’", naveli su iz MANS-a. Obimna dokumentacija koju su objavili pokazuje da su te kompanije i trustovi ovlašćeni da za račun Đukanovića mogu kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove, naveo je MANS.

Predsjednik Đukanović je u prvoj reakciji potvrdio da je osnovao “Victoria Trust”, ali da nije imao nikakvih poslovnih transakcija niti otvorenih bankarskih računa i da je vrlo brzo vlasništvo nad “Victoria Trustom” prenio na sina, jer se 2012. godine vratio na funkciju premijera.

U projekat "Pandorini papiri" su bili uključeni novinari iz 117 zemalja koji su imali pristup dokumentima iz 14 kompanija za finansijske usluge u zemljama poput Britanskih Djevičanskih ostrva, Paname, Belizea, Kipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura i Švicarske.

XS
SM
MD
LG