Dostupni linkovi

Premijer Krivokapić ne ide na Cetinje na ustoličenje Joanikija


Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić
Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je saopštio da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju koje je najavljeno za 5. septembar.

Krivokapić je odluku obrazložio željom da dâ svoj doprinos da se ne pravi sukob tamo gdje ne treba.

„Neću da idem na Cetinje, jer ne želim da svojim prisustvom dam bilo kakav negativan povod. Ja razumijem sve Cetinjane. Mi svi imamo karakteristike koje su genetski usađene u našim funkcionisanjima, a osobine su inat i hrabrost. Ja bih zamolio da tu hrabrost zaboravimo, jer je treba pokazati negdje drugo i da ovoga puta upotrijebimo one velike vrijednosti koje svi imamo, a to su povjerenje, poštovanje drugoga i pravičnost“, rekao je Krivokapić dodajući da je takvo obećanje dao i predstavnicima Evropske Unije.

„Kada su me ambasadori Evropske Unije pitali za moj stav (o odlasku na Cetinje na ustoličenje Joanikija), ja sam im rekao da je to moj doprinos koji mogu da dam u ovom trenutku. Želim da se pomirimo i ne pravimo sukob tamo gdje ne treba.“

Upitan da je je napravljena bezbjednosna procjena u susret ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je saopštio da se na tome još uvijek radi.

„Početne bezbjednosne procjene imamo, one se svakodnevno rade. Bila je sjednica Vijeća i Savjeta za odbranu i bezbjednost, uskoro će biti još jedna sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Konačna odluka nije donijeta. Te bezbjednosne procjene koje se rade su vrlo kvalitetne i temeljne, iz dva izvora. na osnovu njih će se opredjeljivati naše bbuduće postupanje“, saopštio je Sekulović.

Političke tenzije u Crnoj Gori su podignute zbog najavljenog ustoličenja mitropolita SPC Joanikija koje je zakazano za 5. septembar. Opština Cetinje, crnogorske nacionalne organizacije i opozicione stranke predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) su oštro protiv ceremonije ustoličenja Joanikija, jer smatraju da je to čin klerikalizacije crnogorskog društva i utapanje Crne Gore u takozvani srpski svet. Oni zahtijevaju da se ustoličenje Jonikija izmjesti sa Cetinja u neki od hramova SPC u drugim gradovima u Crnoj Gori.

I predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je poručio da će 5. septembra biti na Cetinju sa demonstrantima, ukoliko SPC ne odustane od namjere da ustoliči Jonikija u Cetinjskom manastiru.

Đukanović je okrivio zvanični Beograd i Vladu Crne Gore na čelu sa Krivokapićem za podizanje tenzija u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG