Dostupni linkovi

U Srbiju stiglo još pola miliona kineskih vakcina


Pošiljka od pola miliona kineske vakcine Sinofarm stigla u Beograd 5. aprila
Pošiljka od pola miliona kineske vakcine Sinofarm stigla u Beograd 5. aprila

U Srbiju je u ponedeljak, 5. aprila, stigao novi kontingent vakcina protiv korona virusa kineskog proizvođača Sinofarm od pola miliona doza.

Ovom isporukom broj kineskih vakcina pristiglih u Srbiju povećao se na dva i po miliona.

„Svih ostalih vakcina imamo nešto malo manje od milion. Sutra kada stigne još 106.470 Fajzer vakcina preći ćemo cifru od tri i po miliona vakcina koje su isporučene Srbiji“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Ona je dočekala novi kontigent Sinofarmovih vakcina sa kineskom ambasadorkom u Srbiji Čen Bo.

Brnabić je navela da su kineski partneri pomogli da se kampanja masovne imunizacije odvija kako je planirano.

„Mi u ovom trenutku imamo otprilike 26 posto od punoletne populacije vakcinisano makar jednom dozom, negde oko 20 posto je primilo i revakcinu“, rekla je premijerka.

Ona je navela da je cilj da do kraja aprila bude 40 posto punoletne populacije vakcinisano makar prvom vakcinom.

„U starosnoj kategoriji između 65 i 74 godine vakcinisano je preko 51 posto. U starosnoj kategoriji preko 75 godina imamo 42 posto stanovništva vakcinisano“, rekla je Brnabić.

Premijerka je izjavila da je Srbija platila sve vakcine koje su stigle, uključujuči i one koje su isporučene preko COVAX sistema.

COVAX mehanizam je u sistemu Svetske zdravstvene organizacije i Globalne alijanse za vakcinaciju, koji omogućava, kako budu dolazile vakcine različitih proizvođača, da jednako budu distribuirane svim zemljama koje su aplicirale preko tog mehanizma.

Kineska ambasadorka u Kini Čen Bo izjavila je da je u Kini velika potražnja za vakcinama, ali da su kineske kompanije spremne da obezbede određenu količinu vakcine, što je više moguće, drugim zemljama.

Ona je navela da se i u Kini sprovodi masovna vakcinacija i da je do nedelje, 4. aprila, dato oko 140 miliona doza vakcina.

„Nadam se da će novi kontingent kineske vakcine dodatno pomagati izgradnji imuniteta u Srbiji. Želim svima dobro zdravlje“, poručila je Čen Bo.

U Srbiju je najpre dopremljeno milion doza kineskih vakcina 16. januara, a potom po pola miliona doza 10. februara i 5. marta.

Upitana da li se u Srbiji radi istraživanje efektivnosti Sinofarm vakcina i da li se razmatra da građani, koji posle 40 dana od druge doze vakcine nisu razvili dovoljan nivo antitela eventualno prime treću dozu, kao što su to preporučili Ujedinjeni Arpaski Emirati, premijerka Srbije je odgovorila da se radi ispitivanje efektivnosti svih vakcina.

„U ovom trenutku naši pokazatelji su jako dobri. Sve ostalo što se tiče eventualne treće doze ja bih ostavila stručnim službama da savetuju Vladu i Krizni štab. U ovom trenutku mislim da se ne razmatra davanje treće doze, ali ako to bude preporuka samog proizvođača, to će biti uzeto u obzir, zajedno sa domaćim analizama“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je Srbija postigla dobre rezultate u vakcinaciji jer je nabavku vakcina tretirala kao zdravstveno a ne kao geopolitičko pitanje, kao i zahvaljujući procesu digitalizacije.

„Razgovarali smo sa svim proizvođačima, sa istoka i zapada, nismo vodili računa o geografskom poreklu već o bezbednosti i efikasnosti vakcina“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje stranih novinara o tome kako se u Srbiji vakcinacija odvija brže nego u zemljama EU.

Ona je navela da je Srbija bila jedna od prvih pet zemalja koje su potpisale bilateralan ugovor sa Fajzerom i prva u Evropi koja je potpisala ugovor sa kineskim Sinofarmom.

U Srbiji su dostupne četiri vakcine: američko-nemačkog proizvođača Fajzer/Biontek, ruski Sputnjik V, kineski Sinofarm i AstraZeneka.

Ruski Sputnjik V i kineski Sinofarm nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove.

Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija do sada su odobrile vakcine četiri proizvođača, Modernu, Fajzer/Biontek, Astrazeneku i Džonson i Džonson.

Brnabić o nabavci vitamina za penzionere

Premijerka Srbije je odbacila kao "sumanute" i "sulude" navode da je pri nabavci vitamina za penzionere bilo sukoba interesa jer je u taj posao uključena osoba bliska predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"U Srbiji nemamo tako mnogo proizvođača vitamina, ni ovih koji ih prodaju, tako da teško da mogu da zamislim da vi ne biste našli neki sukob interesa da je od bilo koga nabavljeno“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je rekla da je Srbija relativno mala zemlja i da se svi znaju.

Navela je da je najvažnije da se za najmanja moguća sredstva nabavi najviše moguće vitamina, lekova ili bilo koje pomoći za građane.

„Mislim da su monstruozne tvrdnje ili insinuacije da bi se neko ugrađivao u cenu vitamina. Meni je to sumanuto i suludo. A da li Aleksandar Vučić poznaje nekoga, poznaje milion ljudi, pa ne znam šta to dokazuje“, poručila je premijerka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na Instagramu 4. aprila da će država pokloniti penzionerima paket vitamina.

„U ovoj kesi se nalazi ono što treba da dobijete od svoje države jer ste to zaradili, mnogo toga izgradili i sve napravili u državi što smo mi nasledili. Cink, vitamin D3, C vitamin za jačanje organizma i imuniteta“, rekao je Vučić u videu.

Potom je potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić navela na Tviteru da ko "da poklon" Vučiću on mu uzvrati milionima.

Ona je napisala da Vučić poklanja penzionerima vitamine firme čiji je zastupnik njemu dao poklon za Novu godinu.

XS
SM
MD
LG