Dostupni linkovi

Zaev i Ahmeti postigli dogovor o formiranju vlade Sjeverne Makedonije


Sastanak čelnika SDSM-a i DUI-ja, Zorana Zaeva i Ali Ahmetija, radi formiranja Vlade, 18. august 2020.
Sastanak čelnika SDSM-a i DUI-ja, Zorana Zaeva i Ali Ahmetija, radi formiranja Vlade, 18. august 2020.

Čelnik Socijaldemokratskog saveza Sjeverne Makedonije (SDSM) Zoran Zaev nakon današnjeg sastanka s čelnikom Demoktratske unije za integraciju (DUI) Alijem Ahmetijem objavio je da je postignut dogovor između dviju stranaka o formiranju parlamentarne većine, formiranju nove vlade i podjeli ministarstava.

"Specificirali smo i potvrdili okvir za buduću suradnju SDSM-a i koalicije 'Možemo' i DUI", rekao je Zaev, koji je nagovijestio da će sljedeće četiri godine voditi vladu.

Također je rekao da bi njihov sporazum danas trebala potvrditi najviša tijela stranke.

Ahmeti je izrazio zadovoljstvo dogovorom za novu vladu sa SDSM-om i rekao da je siguran da će ovaj sporazum između stranaka pozdraviti svi građani.

"Uvjeren sam da smo danas napravili jako dobar posao. Uvjeren sam da će ova vlada biti najuspješnija do sada", rekao je Ahmeti.

Sastanku u parlamentarnom klubu između Zaeva i Ahmetija prisustvovali su generalni tajnici stranaka Artan Grubi iz DUI-ja i Ljupco Nikolovski iz SDSM-a.

Izbori su održani 15. juna, a predsjednik Stevo Pendarovski 13. augusta dao je mandat za formiranje vlade čelniku SDSM-a Zaevu i od tada traje 20-dnevni ustavni rok za formiranje vlade.

Obje stranke zajedno imaju 61 zastupnika u Parlamentu.

XS
SM
MD
LG