Dostupni linkovi

Potvrđena ustavnost Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori


Mitropolit SPC Amfilohije je poručio poslanicima crnogorskog parlamenta da ne dozvole sebi da neko izmanipuliše njihovim odlukama
Mitropolit SPC Amfilohije je poručio poslanicima crnogorskog parlamenta da ne dozvole sebi da neko izmanipuliše njihovim odlukama

Prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica Vlade Crne Gore uvršten je na dnevni red tekuće sjednice Skupštine i pored snažnog protivljenja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i dijela opozicionih partija.

Vlada Crne Gore je početkom decembra utvrdila novi prijedlog ovog zakona, koji nije prihvatljiv za SPC u Crnoj Gori.

Za Mitropoliju SPC sporna je odredba Vladinog prijedloga koja se odnosi na imovinu vjerskih zajednica a po kojoj će vjerski objekti i zemljište, koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, izgrađeni ili pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, postati državna svojina ako ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica nad tim objektima.

Rasprava o Zakonu u četvrtak?

Ranije danas (24. decembar) je zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore podržao ovaj prijedlog zakona.

Poslanici vladajuće većine, koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS), glasali su za to da je zakon u skladu sa Ustavom i da Skupština treba da ga usvoji.

Članovi Odbora iz opozicionog Demokratskog fronta (DF), Veljko Vasiljević i Milun Zogović, glasali su protiv.

Potpredsjednik crnogorske Vlade Zoran Pažin kazao je na sjednici da ne postoji odredba u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koja bilo koju vjersku zajednicu stavlja u podređen položaj, već je isti za sve.

Rasprava o ovom zakonu bi mogla početi u četvrtak (26. decembar), a kako je saopštio jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, ovaj politički savez je odustao od opstrukcija rada Skupštine i najavljenog izazivanja nemira i tenzija u parlamentu.

Tokom desetominutnog govora Mandić je saopštio da je taj politički savez odustao od nasilnih i drugih akcija koje je planirao tokom rasprave o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti a na molbu, kako je rekao, mitropolita SPC, Amfilohija.

Mandić je prijetećim tonom podržao ponovio kletve koje su u svojim javnim istupima izrekli predstavnici SPC u Crnoj Gori i naveli u saopštenjima u kojima su izrazili oštro protivljenje razmatranju Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Dobili smo i prihvatili poziv našeg mitropolita Amfilohija da odustanemo od onoga što smo planirali, a htjeli smo u Skupštini da napravimo 'bugarsku skupštinu'. To je ona Skupština koja ne može da se održi i koja ne može da donese odluku. Sve što vam se desi ubuduće, možete vezati možda za ovo glasanje i za ovaj zakon. Navlačite prokletstvo na vas i na vaše porodice. Mislim da je to opasno. Posebno želim da se obratim pripadnicima muslimanske i katoličke vjerske zajednice. nemojte ovo da radite", rekao je Mandić obraćajući se poslanicima vladajuće koalicije.

Mandić (na fotografiji): Navlačite prokletstvo na vas i na vaše porodice
Mandić (na fotografiji): Navlačite prokletstvo na vas i na vaše porodice

Mandiću je odgovorio predsjednik parlamenta Ivan Brajović, koji je prethodno zamolio poslanike vladajuće većine da ne odgovaraju na istup Andrije Mandića.

"Bratska molba i prokletstvo ne mogu da idu zajedno. Ovdje niko ne otima crkvenu imovinu, ne otima ništa, nego donosi Zakon čija će implementacija teći godinama pred nama. I apsolutno nije na mjestu priča o 'bugarskoj skupštini', ni obraćanje našim kolegama drugih vjeroispovijesti. Mi smo građani Crne Gore koji se bave politikom. Ako nekada dođete na vlast i budete imati većinu donosićete neke druge zakone i vjerovatno ćemo se i tada vrijednosno razlikovati", rekao je Brajović.

Protest zbog izrečenih kletvi je izrazio poslanik Liberalne partije Andrija Popović, upozoravajući predsjednika Skupštine da takve govore mora da prekine.

"Mi nismo dužni da slušamo uvrede, prijetnje i zloslutne anateme. Ovo što je poslanik Mandić je za isključenje i udaljenje sa sjednice parlamenta. Ne moramo to trpiti", riječi su Popovića.

U ponovnom javljanju poslanik DF-a Andrija Mandić je ponovio da će odustati od organizovanja okupljanja građana u vrijeme glasanja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

"Možete zahvaliti mitropolitu Amfilohiju, inače bi danas ili u četvrtak bilo ovdje desetine hiljada ljudi. I ako se ne bi odustalo od ovog Zakona, ovaj parlament bi gorio - to da znate", zaključio je Mandić, na šta mu je predsjednik parlamenta Ivan Brajović poručio:

"Lijepo ako ste takvu sugestiju dobili od mitropolita Amfilohija, ali ova država će funkcionisati da bude na usluzi svim građanima Crne Gore. I niko neće napadati nekažnjeno njene institucije."

Protest sveštenstva SPC ispred Skupštine

Nekoliko stotina sveštenika SPC u Crnoj Gori, među kojima su bili episkopi, monasi i vjernici okupili su se jutros (24. decembar) ispred sjedišta Skupštine Crne Gore, gdje su još jednom ponovili zahtjev Vladi Crne Gore da povuče iz procedure prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Protest SPC ispred crnogorskog parlamenta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Mitropolit SPC Amfilohije je ranije poručio poslanicima crnogorskog parlamenta da ne dozvole sebi da neko izmanipuliše njihovim odlukama.

"Da poslanici ne dozvole da se primijeni Zakon koji predstavlja poricanje sveukupnog zakonodavstva moderne Evrope i Amerike. Ako Crna Gora želi da se zaista ugradi u evropsku zajednicu, onda to ne mogu činiti bezakonjem i prihvatanjem bezakonja u odnosu na crkvu Hristovu koja u ovakvoj organizaciji postoji 800 godina. Progoniti one koji ugrađuju svoj život u svetinje može samo neko ko je izgubio razum, savjest i radi svojih privatnih, ličnih interesa i svoje vlasti pokušava da stvara i gradi budućnost Crne Gore", rekao je mitropolit Amfilohije.

Posebnu poruku je mitropolit Amfilohije poslao poslanicima koji dolaze iz redova islamske i rimokatoličke vjerske zajednice, da ne podrže Zakon koji je protiv kako SPC, tako i protiv ostalih vjerskih zajednica.

Prethodno je pred sjedištem Skupštine pročitan proglas SPC u Crnoj Gori sa nedavnog Sabora u Nikšiću u kome se crnogorska vlast optužuje da "priprema pljačku crkvene imovine", proklamuje "odbrana crkve po svaku cijenu" i upućuje kletva prema onima koji će usvojiti ili sprovoditi Zakon.

Skup je prošao uz pojačano prisustvo policije oko zgrade Skupštine, ispred koje je bila postavljena zaštitna ograda. Poslije održanih govora, sveštenici i monasi su se vratili u hram Hristovog vaskrsenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG