Dostupni linkovi

Crnadak: Potpisnici sporazuma da razjasne da li će BiH aktivirati MAP ili ne 


Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak
Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak

Ministar spoljnih poslova BiH i funkcioner Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak zatražio je od stranaka potpisinica sporazuma o formiranju novog Saveta ministara BiH da razjasne da li će BiH u NATO poslati svoj prvi Godišnji nacionalni program (ANP) ili će odustati.

"Prošla su već dva dana, a potpisnici sporazuma o formiranju Saveta ministara BiH i dalje drže i domaću i međunarodnu javnost u neizvjesnosti oko jednog od najvažnijih pitanja spoljne politike BiH, odnosa sa NATO", naveo je Crnadak u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, nastavak ovakvog stanja pokazaće neozbiljnost BiH na međunarodnoj sceni, jer čak ni evropski zvaničnici nisu sigurni šta su podržali – da li će BiH aktivirati MAP ili je MAP u ponedeljak stavljen van snage.

Crnadak je pozvao članove Predsedništva BiH i potpisnike sporazuma, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, da jasno saopšte da li će BiH aktivirati MAP u skladu sa Odlukom Predsedništva iz 2009. godine, upućivanjem prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ili je odluka nove skupštinske većine da BiH odustaje od MAP-a.

"Ovo je neophodno ne samo zbog kredibilnosti BiH na međunarodnoj sceni, već i zbog potrebe da se diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u zemljama članicama NATO-a i u sedištu NATO-a u Briselu pripreme na odgovarajući način za delovanje u budućem periodu", istakao je ministar spoljnih poslova BiH.

Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a su pre dva dana, posle deset meseci od opštih izbora u BiH, postigli dogovor da u roku od mesec dana formiraju novi Savet ministara BiH, ali je nejasno na koji način su rešili pitanje integracija u NATO, odnosno da li će novi Savet ministara usvojiti ANP ili ne, od čega zavisi aktivacija MAP (Akcionog plana za članstvo u NATO).

XS
SM
MD
LG