Dostupni linkovi

Makedonija potpisuje pristupni protokol sa NATO


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i makedonski premijer Zoran Zaev
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i makedonski premijer Zoran Zaev

Makedonija će potpisati pritsupni protokol sa NATO sredu, 06. februara, saznaje RSE iz izvora sa sedišta alijanse.

Zvanično Skoplje će na ceremoniji potpisivanja predstavljati ministar inostranih poslova, Nikola Dimitrov, a zemlje članice alijanse će predstavljati stalni predstavnici (ambasadori) u ovoj organizaciji.

Tekst protokola je usvojen takozvanom tihom procedurom u ponedeljak, a posle ceremonije potpisivanja, dokument treba da ratifikuje svaka zemlja članica. Prema dosadašnjoj praksi, nacionalne procedure za ratifikaciju traju između 12 i 14 meseci.

Na kraju, po tradiciji, zvaničnici Skoplja će trebati da podnesu 'instrument pristupanja' u Washingtonu i od tog trenutka se Makeodnija smatra punopravnom članicom NATO saveza. Okvirni rok kada bi se to trealo desiti jeste proleće 2020. godine. U međuvremenu, Makedonija ima pravo da učestvuje na svim sastancima, svih nivoa u alijansi, ali neće imati pravo glasa dok njeno člantsvo ne postane pravosnažno.

Proces pristupanja Makeodnije u najveću vojnu organizaciju je omogućen nakon što je stupio na snagu Prespanski sporazum kojim je okončan višedecenijski spor oko imena između Makedonije i Grčke.

Grčka je 2008. godine blokirala pozivnicu Alijanse za Makedoniju zbog nerešenog spora oko imena.

Posle desetogodišnjeg zastoja NATO je u julu 2018. godine izdao pozivnicu Makedoniji da se priključi Severnoatlantskom savezu.

Makedonija je ušla u pregovore sa NATO-om nakon Prespanskog sporazuma ali je mogla postati trideseta punopravna članica Alijanse jedino pod drugim imenom - Severna Makedonija.

XS
SM
MD
LG