Dostupni linkovi

Crna Gora i službeno 29. članica NATO-a


Sa ceremonije u Vašingtonu 5. juna 2017.
Sa ceremonije u Vašingtonu 5. juna 2017.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović predao je u američkom State Departmentu instrument o pristupanju Crne Gore NATO, čime je država i zvanično postala 29 članica Sjevernoatlanske alijanse.

Danas je veliki dan za Crnu Goru, istorijski, poručio je premijer Duško Marković. "Crna Gora se vraća na svjetsku politku. Niko više neće odlučivati u naše ime", istakao je premijer.

Ovo je istorijski dan za NATO, kazao je Marković, jer "pokazju kristalno jasnu svoju politiku otvorenih varata."

"Od danas mi smo saveznica koja će uživati benefite ali i odgovorno ćemo zajedno sa vama, koračati ka miru", istakao je on.

Poslao je poruku građanima Crne Gore: ujedinimo se, iskoristimo šansu da Crna Gora bude zemlja u kojoj će se bolje živjeti, naglasio je Marković. Budimo mudri u ime budućnosti, dodao je on.

"Nek je vječna Crna Gora i nek je vječan naš savez", poručio je Marković.

"Crna Gora će znati da se dokaže kao pouzdan partner", kazao je Marković. Kao saveznica, Crna Gora će raditi na tome da izdavaja dva odsto BDP-a za odbranu, dodao je Marković.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg kaže da je NATO savez demokratskih zemalja, da zajedno prevazilaze razlike iz jednog cilja: "Štitimo jedni druge i ako je potrebno, borimo se jedni za druge", istakao je Stoltenberg.

"Od danas, Crna Gora je zajedno sa nama, sjedimo sa istim stolom i zajedno donosimo odluke.Nezavisnost Crne Gore je zagarantovana", rekao je GenSek.

"Dobrodošla Crna Gora", još jednom je na crnogorskom pozdravio prvi čovjek NATO-a.

Crna Gora je partner i odavno doprinosi borbi protiv terorizma, istakao je posekretar State Departmenta Tomas Šenon (Thomas Shannon).

"Slučaj Crne Gore pokazuje da SAD ostaju posvećene zajedničkoj odbrani. Takođe pokazuje da zemlje, koje ispune standardr, mogu da posatnu dio saveza", kazao je Šenon.

Put Crne Gore ka članstvu u NATO započet je 29. novembra 2006. pristupanjem Partnerstvu za mir.

Danas je stavljena tačka na put dug 11 godina, od kada je Crna Gora 2006. obnovom nezavisnosti kao strateški cilj odredila pristupanje Evropskoj uniji i NATO-u.

XS
SM
MD
LG