Dostupni linkovi

Nemački kancelar Šolc u petak u Beogradu zbog sporazuma sa EU o sirovinama


Nemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc otputovaće u petak, 19. jula, u Beograd na razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je u sredu, 17. jula, portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt (Steffen Hebestreit), navodeći ključne sirovine kao važnu temu putovanja, prenosi Rojters.

Šolc će zajedno sa potpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovićem prisustvovati samitu o sirovinama, tokom kojeg će Srbija potpisati memorandum o razumevanju sa Evropskom unijom o strateškom partnerstvu u vezi sa održivim sirovinama, lancima snabdevanja baterijama i električnim automobilima.

"Pozadina ovoga je projekat održivog iskopavanja litijuma u Srbiji. Sve u svemu, radi se o daljem razvoju evropske agende o sirovinama i smanjenju rizika u njihovoj eksploataciji", rekao je Hebeštrajt na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u Berlinu.

On je dodao da će Vlada Srbije i nekoliko kompanija potpisati pismo o namerama u vezi sa projektom iskopavanja litijuma.

Memorandum će sadržati „posvećenost visokim standardima životne sredine i održivosti“, rekao je Hebestrejt novinarima u Berlinu. On je naveo da je Vlada Srbije odgovorila na kritike iz regiona i ocenio da je „dobro i važno“ što sada postoje viši standardi za projekat.

Do posete će doći nakon što je Vlada Srbije vratila licencu kompaniji Rio Tinto za razvoj najvećeg evropskog rudnika litijuma u potencijalnom podsticaju za industriju električnih vozila na kontinentu.

Ako zaživi, projekat Jadar vredan 2,4 milijarde dolara u zapadnoj Srbiji mogao bi da pokrije 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom, prenosi Rojters.

Rio Tinto je saopštio da ovo područje ima jednu od najvećih evropskih rezervi litijuma i da bi moglo da proizvede 58.000 tona godišnje, dovoljno za 1,1 milion električnih vozila, prenosi AFP.

Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredine i opozicione stranke u Srbiji se protive ovom projektu.

RSE nezvanično saznaje da je u planu bilo da na skupu u Beogradu učestvuje i predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Međutim, kako navode izvori RSE, ona nije mogla da potvrdi učešće jer čeka potvrdu njenog rezibora u Evropskom parlamentu o čemu će se glasati 18. jula, dan pre održavanja samita o sirovinama u Beogradu.

Nemačka, najveći proizvođač automobila u Evropi, nastoji da obezbedi litijum za svoje proizvođače električnih vozila dok se Evropska unija bori da smanji svoju zavisnost od uvoza iz Kine, podseća AP.

Kina trenutno dominira u lancu snabdevanja litijum-jonskim baterijama.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je 17. jula da, ukoliko u petak u Beograd dođu nemački kancelar Olaf Šolc i predstavnici Evropske komisije za energetiku, sa njima će se razgovarati o iskopavanju litijuma u Srbiji.

"Da bi se dalje razgovaralo o litijuma naš uslov je da nema rudarenja bez podizanja fabrika i inustrijalizacije u tom kraju gde bi bio rudnik, jer je to velika razvojna šansa", rekao je Vučević.

Vlada Srbije vratila je 16. jula na snagu Uredbu o utvrđivanju prostornog plana za realizaciju projekta Jadar koji podrazumeva eksploataciju jadarita na zapadu Srbije.

Vučić je nagovestio da bi Srbija mogla da počne da iskopava litijum 2028. godine.

AP navodi da će Šolc će biti redak lider EU koji će posetiti Beograd jer su zapadni zvaničnici u poslednje vreme uglavnom izbegavali Vučića "zbog bliskih odnosa sa Kinom i Rusijom uprkos ratu u Ukrajini, sve većeg gušenju nezavisnih medija, optužbi za nameštene izbore i prikrivenih vojnih pretnji protiv susednih država".

XS
SM
MD
LG