Dostupni linkovi

Ubijena tri izraelska policajca na Zapadnoj obali


Ilustrativna fotografija, vozilo izraelske policije tokom racije u Tulkarmu, na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, 22. avgust 2024.
Ilustrativna fotografija, vozilo izraelske policije tokom racije u Tulkarmu, na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, 22. avgust 2024.

Palestinski militanti ubili su u nedelju tri izraelska policajca u napadu na vozilo na okupiranoj Zapadnoj obali, u kojoj Izrael proteklih dana vrši racije, prenela je agencija Asošijeted pres.

Izraelska policija je potvrdila da su ubijeni bili pripadnici policije i navela da su napadači u begu.

Napadi su uglavnom bili fokusirani na urbane izbegličke kampove u severnom delu teritorije, gde izraelske snage gotovo svakodnevno razmenjuju vatru sa militantima od izbijanja rata u Gazi.

Malo poznata militantna grupa koja sebe naziva brigada Khalil al-Rahman preuzela je odgovornost za pucnjavu u nedelju. Hamas je pohvalio napad kao "prirodan odgovor" na rat u Gazi.

Na Zapadnoj obali je došlo do porasta nasilja od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, nakon čega je Izrael pokrenuo vazdušni i kopneni napad na Gazu. Više od 650 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali, uglavnom tokom izraelskih vojnih hapšenja. Prema izraelskim navodima, većina su bili militanti koji su učestvovali u sukobima sa izraelskim snagama. Međutim, među žrtvama ima i civila.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim u bliskoistočnom ratu 1967. Palestinci žele sve tri teritorije za svoju buduću državu. Poslednji mirovni pregovori propali su pre više od 15 godina.

Izrael je izgradio preko 100 naselja širom Zapadne obale, u kojima živi više od 500.000 doseljenika sa izraelskim državljanstvom. Međunarodna zajednicu većinu naselja smatra nelegalnim.

AP prenosi da tri miliona Palestinaca na Zapadnoj obali živi pod naizgled neograničenom izraelskom vojnom vlašću, pri čemu palestinske vlasti koje podržava Zapad imaju ograničenu autonomiju u tom području.

XS
SM
MD
LG