Dostupni linkovi

O litijumu sa evropskim zvaničnicima ako dođu u Beograd, izjavio Vučević


Miloš Vučević, premijer Srbije, maj 2024.
Miloš Vučević, premijer Srbije, maj 2024.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je 17. jula da, ukoliko u petak u Beograd dođu nemački kancelar Olaf Šolc i predstavnici Evropske komisije za energetiku, sa njima će se razgovarati o iskopavanju litijuma u Srbiji.

"Ne mogu da potvrdim, ali ni da demantujem u ovom trenutku da li će biti te posete jer je kod posete takvih nivoa potrebna konačna potvrda u poslednjih 24 časa", rekao je Vučević novinarima prilikom početka izgradnje stanova za izbeglice u Beogradu.

"Da bi se dalje razgovaralo o litijuma naš uslov je da nema rudarenja bez podizanja fabrika i inustrijalizacije u tom kraju gde bi bio rudnik, jer je to velika razvojna šansa", rekao je Vučević.

Mediji u Srbiji su ranije preneli da evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič 19. jula sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom dolazi u Beograd kako bi sa Srbijom potpisao Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Za sada nema zvanične potvrde o toj poseti.

Vlada Srbije vratila je na snagu Uredbu o utvrđivanju prostornog plana za realizaciju projekta Jadar koji podrazumeva eksploataciju jadarita na zapadu Srbije. Uredbu o tome usvojila je na sednici 16. jula.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, osnov za Uredbu je to što je Ustavni sud Srbije 11. jula proglasio neustavnom odluku Vlade iz 2022. godine o zaustavljanju projekta Jadar, koji podrazumeva iskopavanje litijuma na teritoriji Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi državni zvaničnici su u više navrata isticali da je projekat velika ekonomska šansa za zemlju. Vučić je u izjavi od 15. jula naveo da bi podzemni rudnik litijuma na zapadu zemlje mogao biti otvoren za najranije četiri godine, ali uz garancije iz Evropske unije (EU) da će životna sredina biti sačuvana.

S druge strane, ekološki aktivisti i deo stručne javnosti godinama ukazuju na potencijalne ekološke posledice otvaranja rudnika litijuma.

XS
SM
MD
LG