Dostupni linkovi

Vlada RS želi da njena investiciona banka obavlja platni promet


Zgrada Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u Banjaluci (arhivska fotografija)
Zgrada Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u Banjaluci (arhivska fotografija)

​Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) moći će da prima depozit i obavljanja platni promet u tom bh. entitetu, navodi se u prijedlozima zakona usvojenim na sjednici Vlade RS u ponedjeljak, 1. jula.

Na sjednici u Banjaluci je utvrđeno nekoliko prijedloga izmjena zakona koji se tiču ove finansijske institucije, a svi bi trebalo da idu u Narodnu skupštinu RS na usvajanje po hitnom postupku.

To su izmjene i dopune Zakona o bankama, Zakona o IRB-u, te Zakona o unutrašnjem platnom prometu, saopšteno je iz Vlade RS.

Poslanici entitetskog parlamenta će o njima raspravljati na sjednici koja počinje u utorak, 2. jula.

Zakon o IRB-u je izmijenjen tako da "pored već propisanih djelatnosti, Banka može obavljati i djelatnosti primanja novčanih depozita i obavljanje platnog prometa".

Druga dva zakona su izmijenjena da bi bila usklađena sa ovim zakonom, pojašnjavaju iz Vlade.

Po hitnom postupku se u RS donose zakoni koji uređuju pitanja nastala usljed nepredviđenih okolnosti, te ako bi njihovo nedonošenje prouzrokovalo štetne posljedice po život i zdravlje ljudi, bezbjednost RS, te rad organa i organizacija.

Probleme sa platnim prometom u RS imaju pojedinci i kompanije koji se nalaze pod sankcijama Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

Njima su komercijalne banke u Bosni i Hercegovini počele masovno zatvarati račune ubrzo nakon što je u martu En Moris (Ann Morris), visoka zvaničnica američkog Ministarstva, upozorila banke da i one riskiraju da budu sankcionisane ukoliko nastave poslovanje s njima.

Bez bankovnog računa, osobe ne mogu da primaju platu, dok kompanije ne mogu da posluju.

Među sankcionisanima je praktično kompletno rukovodstvo RS, predvođeno entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, premijerom Radovanom Viškovićem, predsjednikom Parlamenta Nenadom Stevandićem, i članicom bh. Predsjedništva, Željkom Cvijanović.

Sankcionisana su i Dodikova djeca, Igor i Gorica.

Posljednji talas sankcija je nametnut 18. juna, kada je sedam kompanija i dvije osobe iz RS sankcionisano zbog, kako je navedeno iz OFAC, povezanosti sa porodicom Milorada Dodika.

Iz ovih firmi je kasnije rečeno da očekuju gašenje računa.

IRB RS je osnovana 2006. godine, u stopostotnom je vlasništvu RS, a bavi se podsticanjem investicija i podrškom razvoju u tom bh. entitetu.

Između ostalog, ona ima ulogu ovlašćenog prodavca kapitala u preduzećima u RS koja nisu privatizovana.

XS
SM
MD
LG