Dostupni linkovi

Ambasadorka SAD u Skoplju: Nema novih pregovora o Prespanskom sprazumu ni s Bugarskom za EU


Angela Ageler tokom intervjua za RSE
Angela Ageler tokom intervjua za RSE

Dogovori Sjeverne Makedonije sa Bugarskom i Grčkom su već sklopljeni, a nema ni ponovnih pregovora za napredak Sjeverne Makedonije prema Evropskoj uniji (EU), kaže američka ambasadorka Angela Ageler u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Ageler smatra da bi građani od nove makedonske vlasti trebali da očekuju transparentnost i obračun s korupcijom i podsjeća da su u predizbornoj kampanji nove vlasti govorile o suočavanju sa korupcijom, ekonomskom rastu, energetici i infrastrukturi, obrazovanju i zdravstvu.

Pažljivo će se to sada pratiti, navodi ambasadorka i upozorava da uvijek postoji rizik od ulaska korozivnog kapitala i da bi vlada trebala odgovoriti na sva ta pitanja.

RSE: Više od sedam dana otkako je nova vlast preuzela upravljanje državom, šta bi trebalo da očekuju građani Makedonije, šta bi trebalo da budu prioriteti?

Ageler: Demokratija je vrlo krhka stvar i pratili smo državu tokom perioda kampanje i izbora koji su bili izazovni i za građane i za kandidate u ovoj zemlji. Rezultati su, međutim, bili vrlo definitivni. Izbori su bili fer i demokratski, bez obzira koju stranku i koga građani podržavaju. Vidjeti kako napreduje ovaj demokratski proces je pozitivno za narod ove zemlje. Oni su vrlo jasno stavili do znanja rukovodstvu da žele vidjeti promjene.

Nova Vlada je tokom kampanje jasno istakla da ove promjene smatraju neophodnim. A sada je odgovornost, mislim, svakog građanina ove zemlje i svih nas da im držimo riječ, da vidimo da li se aktivnosti poklapaju sa izjavama datim tokom kampanje. Govorilo se o suočavanju sa korupcijom, govorilo se o ekonomskom rastu, govorilo se o energetici i infrastrukturi, o značaju obrazovanja i zdravstva za svakog građanina ove zemlje. I mi ćemo pažljivo pratiti, znam da ćete i svi vi pratiti kako će se ova obećanja pretvoriti u akcije i rezultate za građane Sjeverne Makedonije.

Ime je temeljni dio sporazuma

RSE: No, fokus ovih dana je na upotrebi ustavnog naziva Sjeverna Makedonija. Premijer Mickoski i svi ministri su ga koristili prilikom polaganja zakletve. Ali Mickoski je bio jasan da će ga koristiti samo u službenoj komunikaciji, a ne u državnoj. Da li je to u skladu sa Prespanskim sporazumom?

Ageler: Da budemo vrlo jasni, Prespanski sporazum je bio apsolutno istorijski za zemlju. Znam da je mnogim ljudima u zemlji bilo izuzetno teško prihvatiti promjenu imena. Ali to je bio međunarodni sporazum, s kojim su se složili tadašnja vlada i mnogi u međunarodnoj zajednici. Mi smo svakako bili dio tog procesa i aplaudirali smo. To je nešto što je pomoglo Sjevernoj Makedoniji da sada uđe u NATO i što je dobila mnoge mogućnosti da napreduje u Evropskoj uniji. Bilo nam je veliko zadovoljstvo što su novi premijer i njegovi ministri u zakletvi rekli "Sjeverna". To je od ključnog značaja i temeljni je dio Sporazuma. Sada ćemo vrlo pažljivo pratiti kako se to poštuje.

Ali kao što sam već rekla i kao što kažemo, da sa poštivanjem Prespanskog sporazuma, što je ključno, i svakako ima način, i prioritet za nas u Skoplju, u Američkoj ambasadi i za Vašington, je da pređemo na mnoge od tih veoma važnih prioriteta za koje treba da se govori u ovoj zemlji. Osjećam da postoji određena količina odvlačenja i sabiranja poena od toga ko je šta rekao i kada. Ali važno je da se poštuju međunarodni sporazumi, za koje premijer kaže da će to učiniti, i da idemo naprijed i da imamo veoma važne razgovore.

Na primjer, u Washingtonu DC, sljedeći mjesec, za samo nekoliko sedmica, on i nekoliko njegovih ključnih ministara ići će na NATO summit povodom 75. obljetnice NATO-a. Sjeverna Makedonija je prekrasan, snažan saveznik u NATO-u i želimo da se razgovor u Washingtonu vodi o Ukrajini, da se radi o širenju, razvoju i jačanju ovog NATO saveza koji imamo, a koji je vrlo kritičan za mir u Evropi i za koji trebamo razgovarati.

RSE: Reakcije iz Grčke se nastavljaju, ali i iz Bugarske. Vlasti u Bugarskoj izjavile su da su protiv novih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, nakon što je Mickoski izrazio spremnost da ponovo pregovara, ali i poručio da nikada neće glasati za ustavne amandmane. Da li SAD potiču novi dijalog između Bugarske i Sjeverne Makedonije?

Ageler: Ti sporazumi su napravljeni. Nema ponovo pregovaranja o Prespi, nema ponovnog pregovaranja o napretku prema EU. To je vrlo jasno. Postoji razlika, kao što znamo u mojoj zemlji, između onoga što je rečeno u kampanjama, onoga što je rečeno tijekom godina i onoga što sada treba ići naprijed. I snažno se nadamo da je postignut napredak, da se te stare upotrebe ili terminologije mogu ostaviti po strani i da će susjedi, tko god oni bili, počevši od Sjeverne Makedonije, moći voditi važne razgovore od kojih će svi uključeni imati koristi. Nadamo se da ćemo to vidjeti.

RSE: Nova vlada je potvrdila podršku Ukrajini, ali istovremeno ima i potpredsjednika Vlade Stoilkovića, koji je veoma blizak Moskvi. Ima li zabrinutosti oko toga?

Znate da je ova zemlja bila četvrta po glavi stanovnika po svojim donacijama Ukrajini. To je značajna stvar za ovu malu zemlju kada mnoge veće države nisu ni blizu.

Ageler: Već sam rekla, ne poznajem ga, ne poznajem novog potpredsjednika Vlade i ne znam u kojoj mjeri se njegova pozicija promijenila u odnosu na prethodnika. Ali mogu vam reći da sam počela formalne sastanke sa novom vladom. U subotu (29. jula) sam se sastala sa premijerom i ministrom odbrane i sa obojicom sam odlično razgovarala o Ukrajini. I osjećala sam se ugodno sa uvjeravanjima koja su mi obojica dali o kontinuiranoj podršci Ukrajini kroz NATO. I snažno opredjeljenje da se nastavi sa izdvajanjem ključnih 2 posto BDP-a ove zemlje koje mnogi drugi NATO saveznici nisu dostigli. Sada, vrlo sam uvjerena da kada dođu u Washington D.C. u narednim sedmicama, znam da će to ponoviti naše vodstvo u Washingtonu. I znam da se poštuje uloga ove zemlje u NATO-u i da je podrška Ukrajini veoma važna za nas. Znate da je ova zemlja bila četvrta po glavi stanovnika po svojim donacijama Ukrajini. To je značajna stvar za ovu malu zemlju kada mnoge veće države nisu ni blizu.

RSE: Nova vlada tvrdi da se bori protiv korupcije. Ali prvom projektu čiste energije nedostajali su detalji i transparentnost, što se događa godinama. Kako će se boriti protiv korupcije ako nisu transparentni?

Korupcija prioritet koji se mora riješiti

Ageler: Bila sam tamo, na prezentaciji. Ovoj zemlji, Sjevernoj Makedoniji, očajnički su potrebne opcije za čistu energiju. Kako izgleda taj dogovor, ne znam. Ova vlada je na vlasti tek nekoliko dana, ako sam u pravu, a koliko ja znam, sa ovom kompanijom se razgovara već nekoliko godina. A radi transparentnosti, uvjerili su građane ove zemlje da to dolazi. Mislim da to još nije finalizirano, da pitam za detalje, mislim da je malo rano.

Ali potpuno ste u pravu. Obećali su da će se direktno suočiti sa korupcijom i mi jako želimo da vidimo u kojim okvirima, kojim aktivnostima. Zato što je to za nas veliki prioritet, to je veliki izazov za ovu zemlju. To (korupcija) je epidemija, i mislim da je to rak u ovoj zemlji koji se mora riješiti. Sjedinjene Države i ova ambasada nastavit će naporno raditi na podršci svakom programu koji se bavi ovim problemom. A to počinje od lokalne vlasti, do najviše vlasti, a mi ćemo biti tu da podržimo svaki program koji će se na smislen način baviti korupcijom.

RSE: Postoji li rizik od potencijalnog ulaska korozivnog kapitala? Opozicija je već izjavila da sumnja u kredit od milijardu eura od Mađarske sa vrlo niskom kamatom koji se najavljuje.

Ageler: Uvijek postoji rizik, a to je uloga novinarstva, da novinari to provjere i traže transparentnost. Ali je i uloga građana da zahtijevaju transparentnost. Željećemo da znamo odakle ova sredstva dolaze. Nije dovoljno tražiti od vlasti da riješi korupciju, građani moraju biti dio nje i tražiti odgovore. Vlada je javno rekla i uvjerila nas privatno, ovdje u ambasadi, da će biti otvoreni za ovakva pitanja i mi im vjerujemo na riječ i očekujemo da te razgovore da razmotrimo više te stvari.

Posao oko sankcionisanih zvaničnika je na domaćim vlastima

RSE: Nema istrage ili akcije protiv makedonskih državljana na američkoj listi sankcionisanih. Jedan od njih, načelnik Opštine Struga Ramiz Merko, skoro je dobio dozvolu za otvaranje Medicinskog fakulteta. Jeste li razočarani?

Ageler: Znate, mi po zakonu, kao američke ambasade u svijetu, kada imamo dokaze o korupciji, to ide u Washington, pažljivo se razmatra, a kada smo sigurni da su dokazi apsolutno pouzdani, onda se objavljuju ove sankcije. To se dešava i u drugim zemljama i da, razočaravajuće je. Postoje mnogi slučajevi u kojima SAD nekoga stavljaju na listu, a zemlja porijekla te osobe ne. Mi ne sprovodimo zakon u ovoj zemlji, mi nismo dio pravosuđa, to je posao nadležnih ovdje. Na istražiteljima, na onima koji sprovode zakon, na sudstvu.

Postoji mnogo dokaza u ovoj zemlji, jer svaki put kada Sjedinjene Države imenuju nekoga, svi sa kojima sam razgovarala, i sigurno to važi i za vas, kažete da to nije iznenađenje, naravno da to znamo. Nije iznenađenje da su ti pojedinci korumpirani, pitanje je šta će institucije napraviti, i čekamo da vidimo.

XS
SM
MD
LG