Dostupni linkovi

Šta se krije iza postera uz Vučićev lik na severu Kosova?


Jedan od postera u Severnoj Mitrovici posvećen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, 30. juna 2024.
Jedan od postera u Severnoj Mitrovici posvećen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, 30. juna 2024.

"Čista glupost, čisto zamajavanje naroda, ništa više".

Ovim rečima Saša iz Severne Mitrovice u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) komentariše pamflete sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića uz poruku: "Vrhovni komandante čekamo te".

Vučić se, kao predsednik Srbije, smatra vrhovnim komandantom Vojske Srbije. U nadležnosti predsednika je da komanduje vojskom ali i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Osim u Severnoj Mitrovici, ovi pamfleti su tokom vikenda osvanuli u još tri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Policija u Severnoj Mitrovici uklanja postere posvećene Aleksandru Vučiću, 30. juna 2024.
Policija u Severnoj Mitrovici uklanja postere posvećene Aleksandru Vučiću, 30. juna 2024.

Iako je kosovsko tužilaštvo u ovom slučaju pokrenulo istragu zbog "izazivanja mržnje", iz Policije Kosova za RSE navode da još ne znaju ko su osumnjičeni, te da je u toku istraga o kojoj ne mogu da iznose više detalja.

"Da vam kažem, samo da bude mir. Nemam komentar na lepljene plakate (sa likom predsednika Srbije)", kaže Vladan, još jedan građanin Severne Mitrovice.

A za Branislava je novo lepljenje pamfleta "uništavanje grada".

Igor, pak, smatra da se novi pamfleti sa likom predsednika Srbije mogu posmatrati na dva načina: kao sarkastična poruka na trenutnu situaciju ili kao "poziv na revoluciju".

"Kao da će sada nešto krucijalno da se desi… Ja nemam neki svoj lični stav verujte mi", navodi on.

Da je pamflet izraz satire ne isključuje ni Srđan Simonović iz nevladine organizacije Humani centar Mitrovica, koja se bavi bezbednosnim pitanjima.

S druge strane, Aleksandar Popov, predsednik nevladinog Centra za regionalizam, ukazuje da se lik predsednika Srbije sa porukom "Komandante, čekamo te", na severu Kosova pojavio u trenutku kada Srbiji ponovo prete masovni ekološki protesti zbog iskopavanja litijuma.

Zbog toga veruje da je cilj tih pamfleta "staviti pod tepih" aktuelne teme u Srbiji, koje mogu biti negativne po aktuelnu vlast, tako što će se u prvi plan staviti bezbednosna situacija na Kosovu.

Sever Kosova poslednje dve godine potresaju visoke tenzije usled nastojanja Vlade premijera Aljbina (Albin) Kurtija da u tom regionu utvrdi vlast.

Zamena srpskih registarskih tablica za kosovske, raspoređivanje specijalne jedinice policije, dolazak na vlast albanskih gradonačelnika usled bojkota izbora od strane srpske zajednice, ukidanje srpskog dinara – neke su od odluka ili dešavanja koje su nailazile na otpor lokalnog stanovništva.

Situacija je kulminirala kada je naoružana grupa Srba na čelu sa Milanom Radoičićem, bivšim potpredsednikom Srpske liste koja ima podršku Beograda, 24. septembra prošle godine napala policiju u mestu Banjska i ubila jednog oficira.

Radoičić, tražen na Kosovu, u Srbiji cenjen
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Ranije poruke i pozivi na otpor

Ovo nije prvi put da se na severu Kosova mogu videti poruke u kojima se priziva povratak Vojske Srbije na Kosovu ili one u kojima se poziva na otpor Vladi Kosova.

U februaru ove godine nepoznate osobe su po zgradama u Severnoj Mitrovici ostavljale letke sa pozivom na otpor, a samo dva dana pre toga su u sve četiri opštine na severu Kosova osvanuli grafiti sa natpisom "Kad se vojska na Kosovo vrati, Severna brigada živi".

Vlada Kosova je organizaciju "Severna brigada", zajedno sa "Civilnom zaštitom", proglasila terorističkom krajem juna 2023. zbog uverenja da su njihovi pripadnici učestvovali u raznim napadima na Policiju Kosova.

Severna brigada je grafite sa porukom "Ne brinite, tu smo, čekamo" i sličnim, počela da potpisuje od novembra 2022. godine, kada su pripadnici srpske zajednice napustili institucije Kosova na severu na inicijativu Srpske liste.

Takođe, desetak dana pred napad u Banjskoj prošle godine, u Severnoj Mitrovici je osvanuo grafit u bojama zastave Srbije sa natpisom "Kad se vojska vrati na Kosovo".

Grafit u Severnoj Mitrovici, Kosovo, septembar 2023.
Grafit u Severnoj Mitrovici, Kosovo, septembar 2023.

Identičan grafit je prethodno iscrtan u brojnim gradovima širom Srbije a napravili su ga navijači fudbalskog kluba Crvena zvezda, nakon prijateljske utakmice sa italijanskim klubom Fiorentina 26. jula u Beogradu.

Šta rade nadležni kosovski organi?

Poslednji pamflet sa likom Aleksandra Vučića uz poruku: "Vrhovni komandante čekamo te" niko nije potpisao.

Zamenik direktora Policije Kosova za region sever Veton Eljšani (Elshani) u izjavi za RSE kaže da je istraga u toku, ali da za sada nema osumnjičenih.

On ne zna se ni ko je ranije ostavljao poruke o povratku vojske Srbije na Kosovo ili pozive na otpor kosovskim vlastima.

Eljšani: Istraga je u toku, za sada nema osumnjičenih
Eljšani: Istraga je u toku, za sada nema osumnjičenih

"Istraga je u toku, to ne zavisi mnogo od nas, zavisi od informacije na terenu. Do sada nismo imali rasvetljavanje ovih slučajeva, ali jesmo drugih slučajeva prekršajnih dela. Nije to da mi ne rasvetlimo nijedan slučaj", ističe Eljšani.

Policija Kosova je krajem aprila i početkom maja ove godine postavila nadzorne kamere na javnim površinama u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova.

Do tada su na severu postojale kamere u koje policija nije imala uvid i nije znala ko ih nadgleda.

Ipak, Eljšani nije želeo da otkrije da li se na tim kamerama može videti ko je postavljao pamflete sa likom Vučića jer je to, kako kaže, deo istrage.

"Ne pričamo o tome, videćemo. Ono što je važno je da je situacija mirna, da ništa nije oštećeno i da nema povređenih", dodaje.

On je potvrdio i da je tužilaštvo slučaj okarakterisalo kao "izazivanje mržnje", te da je pokrenulo istragu.

RSE se obratilo Tužilaštvu u Mitrovici sa upitom protiv koga se vodi istraga, ali su oni naveli da je za taj slučaj nadležno Specijalno tužilaštvo u Prištini, koje do objavljivanja ovog teksta nije odgovorilo.

Simonović: Građani na severu samo žele svoj mir

Srđan Simonović iz organizacije "Humani centar Mitrovica" ocenjuje da su pamfleti satira u kojoj autor "izvrgava ruglu predsednika Srbije".

"Vrlo jasno da on može biti vrhovni komandat samo u ratu. Ja ne vidim da bi taj grafit ili šta god da je to, mogao da predstavlja neku vrstu bezbednosnog rizika, osim što prištinska strana to može iskoristiti za dodatne pretrese", kaže on za RSE.

Simonović smatra da "prosečan Srbin sa severa Kosova nema vremena" da se bavi lepljenjem pamfleta posvećenih predsedniku Srbije Vučiću.

Građani samo žele da sačuvaju svoj mir. Njima su tenzije preko glave.
- ocenjuje Simonović

"Građani samo žele da sačuvaju svoj mir. Njima su tenzije preko glave. Ukoliko se te tenzije proizvode zbog političkog cilja, onda je to skretanja pažnje sa glavnih tema. Ovde neću da etiketiram Beograd ili Prištinu, uglavnom postoje niz problema koji su bitniji od pamfleta koji ničemu ne služe", kaže on.

Popov: Pamfletima se 'skreće pažnja' sa važnih tema

Aleksandar Popov, predsednik nevladinog Centra za regionalizam, smatra da se pamfletima sa likom predsednika Srbije skreće pažnja javnosti sa važnijih tema koje se tiču Kosova, ali i dešavanja u Srbiji.

"Napravljen je već veliki broj ustupaka oko Kosova, oko sprovođenja Ohridskog sporazuma. S druge strane, ovde se u Srbiji zagreva atmosfera, pre svega su pokradeni izbori, ali opozicija nije uspela da animira masu na veće proteste. Sada se skreće pažnja sa odluke o iskopavanju litijuma (u Srbiji), to je prošli put naišlo na veliki otpor, skoro da je bilo na ivici sukoba (građana i vlasti) da je Vučić na kraju odbio da potpiše zakon o eksproprijaciji", navodi Popov.

Ponovo aktuelan litijum u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Pitanje rudarenja litijuma na zapadu Srbije u dolini reke Jadar ponovo je aktuelizovano krajem juna najavom Aleksandra Vučića da je zeleno svetlo za projekat kompanije Rio Tinto ipak moguće.

Projekat je pre više od dve godine stopirala Vlada Srbije usled masovnih protesta sa zahtevom da se ponište sve dozvole kompaniji Rio Tinto, australijskom rudarskom gigantu koji u Srbiji planira iskopavanje rude jadarit, ključne za proizvodnju litijumskih baterija.

Popov u izjavi za RSE kaže da Vučić sada "bildovanjem srpskog nacionalizma" pokušava da pitanje iskopavanja litijuma stavi drugi plan, a pitanje Kosova u prvi.

Popov: Prikriva se i jedna prljava uloga Srpske liste, kao i da su Srbi na Kosovu ostavljeni bez institucionalne i policijske zaštite
Popov: Prikriva se i jedna prljava uloga Srpske liste, kao i da su Srbi na Kosovu ostavljeni bez institucionalne i policijske zaštite

"Na kraju krajeva to je jedan kontinuitet. Sa ovim parolama na severu Kosova se prikriva i jedna prljava uloga Srpske liste, koju je odigrala da se izađe iz kosovskih institucija. Sada cela stvar pokušava da se prikaže kao 'evo, predsednik se bori za Kosovo, ali vidite kakva je situacija'. U stvari se prikriva i stvar da su Srbi na Kosovu ostavljeni bez institucionalne pa i policijske zaštite", kaže Popov.

Reakcije sa Kosova i iz Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je 30. juna naveo da oni koji su postavljali pamflete sa likom predsednika Srbije sa porukom "Vrhovni komandante čekamo te", mogu da ga posete u zatvoru ukoliko on uđe na Kosovo bez dozvole.

Dželjalj Svečlja, ministar unutrašnjih poslova Kosova
Dželjalj Svečlja, ministar unutrašnjih poslova Kosova

Na ovu Svečljinu izjavu je reagovao ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, uz ocenu da je to poruka svim Srbima sa Kosova.

"Nјihov je cilј da ih sve pohapse i proteraju, da etnički očiste Kosovo i Metohiju od Srba", naveo je Dačić u saopštenju.

Dodao je i da kosovske vlasti time što "prete" predsedniku Srbije koji vodi dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom na najvišem političkom nivou, pokazuju da "ne žele dogovor, već samo sukobe".

Saradnja na priči: Maja Fićović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG