Dostupni linkovi

SNS može da formira vlast sa Ruskom strankom u Nišu, pokazuju konačni rezultati izbora


Lokalni izbori u Nišu održani su 2. juna 2024.
Lokalni izbori u Nišu održani su 2. juna 2024.

Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu saopštila je u ponedeljak konačne rezultate lokalnih izbora, a pobedu u tom gradu na jugu Srbije odnela je Srpska napredna stranka (SNS) uz pomoć Ruske stranke, prenosi Beta.

Koalicija okupljena oko SNS dobila je 30 mandata, grupa građana "Dr Dragan Milić" 16 mandata, koalicija "Biramo Niš" dobila je deset mandata, koalicija "Ujedinjeni - Nada za Niš" i pokret "Kreni promeni" po dva, a Ruska stranka jedan mandat.

Predsednica Gradske izborne komisije Danijela Milićević rekla je da su ukupni, odnosno konačni rezultati izbora proglašeni na sednici koju je GIK održala 1. jula, prenosi Beta.

"Protiv ovog ukupnog izveštaja o rezultatima izbora podnosilac prograšene izborne liste i birači mogu podneti prigovor ili žalbu u roku od 72 sata od njegovog objavljivanja na internet prezentaciji Republičke izborne komisije (RIK)", izjavila je Milićević.

Prema njenim rečima GIK, ukoliko nema određenih pravnih sredstava, u roku od sedam dana od objavljivanja na interenet prezentaciji RIK donosi rešenje o dodeli mandata.

"Ukoliko podnesu žalbu mi dajemo odgovor u roku od 24 sata. Više nema obraćanja sudu. Nakon toga može da se krene sa konstituisanjem Skupštine grada", izjavila je Milićević.

Ona je odbila da komentariše krivične prijave koje je opozicija podnela protiv nje i predsednika biračkog odbora, a nije odgovorila ni na pitanje koje se odnosilo na preliminarne rezultate po kojima je opozicija u Nišu osvojila 3.332 glasa više od vladajuće koalicije, piše Beta.

"Ne bih da komentarišem krivične prijave. Apsolutno su neke neistine iznesene, ali sada ne bih o tome. Ne znam zaista o čemu se govori na televiziji, bavim se isključivo stručnošću, u skladu sa zakonom. Viši sud kao krajnja instanca potvrdio je sve naše odluke", rekla je ona.

Milićević je negirala da je bilo pritisaka na članove GIK-a u donošenju odluka.

Niška opozicija kaže da je GIK prethodno saopštio da SNS ima 29 mandata i taj rezultat smatra validnim, i optužuje vlast za prekrajanje izborne volje.

XS
SM
MD
LG